Delegati odbora za razvoj med spomladanskim zasedanjem Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada v Washingtonu. Foto: Reuters
Delegati odbora za razvoj med spomladanskim zasedanjem Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada v Washingtonu. Foto: Reuters

A če so lahko soglasno ugotovili odpornost svetovnega gospodarstva in uspešno, čeprav počasno okrevanje po skoku stopnje inflacije, se glede ocen in razumevanja vojn v Ukrajini in Gazi ter napetosti na Bližnjem vzhodu niso mogli zediniti.

Mednarodni denarni in finančni odbor IMF-a je tako ostal brez tradicionalnega skupnega sporočila. Omejil se je na povzetek položaja svetovnega gospodarstva. Kljub številnim negotovostim se kriza umirja, gospodarstvo je odpornejše od pričakovanj, čeprav so nihanja po državah oziroma območjih zelo opazna.

Očitno pa je, je ugotovila izvršna direktorica IMF-a Kristalina Georgieva, da mednarodne finančne institucije, kot je IMF, dosegajo svoj namen: "Želimo si svet z močnejšo rastjo, višjim življenjskim standardom, v katerem revnejše države ne zaostajajo. Svet, ki je odpornejši proti pretresom, ki bodo zmeraj neizogibni. Naša spomladanska srečanja so se osredinjala natanko na to, kar IMF lahko za ta svet dobrega počne."

A če si ta svet še tako različno razlaga geopolitiko, ima ta na gospodarstvo in finance določen vpliv. Seveda tudi na evrsko območje in Slovenijo.

"Če se primerjamo z evrskim območjem, je trenutno rast celo nadpovprečna," je dejal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. "Inflacija sicer ostaja nekoliko višja, vendar pa se je razkorak med inflacijo v Sloveniji in celotnem evrskem območju v zadnjem času zmanjšal. Prav tako smo deležni posledic vseh geopolitičnih tveganj, tako posledic ruske agresije na Ukrajino, zapletov na Bližnjem vzhodu in pa seveda tudi nevarnosti kibernetskih napadov."

Mednarodne finančne institucije so zelo pozorne na uveljavljanje reform v Sloveniji. "Nobena skrivnost ni, da sta ključni pokojninska in zdravstvena reforma," je dejal finančni minister Klemen Boštjančič. "Zdravstvena reforma je že zelo napredovala, gre namreč za nekaj 100 ukrepov, od katerih je bila vrsta že izvedenih. Mednarodne organizacije to zelo pozdravljajo."

V slikovitem nasprotju s skrb vzbujajočim dogajanjem v svetovnih kriznih žariščih iz Washingtona torej tokrat prihajajo spodbudne ocene.

Svetovna banka okrepila posojilne zmogljivosti za dodatnih 70 milijard dolarjev

Najbogatejše razvite države so se ob koncu spomladanskih srečanj Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu zavezale, da bodo prispevale 11 milijard dolarjev dodatnih sredstev in s tem v naslednjih desetih letih okrepile posojilno zmogljivost Svetovne banke za skupaj 70 milijard dolarjev.

Z novimi finančnimi instrumenti bo lahko Svetovna banka revnejšim državam odobrila več posojil za soočanje s podnebnimi spremembami in drugimi izzivi. (STA)

Na srečanju Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke potrdili uspešno okrevanje gospodarstev