Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pretekli teden se je število brezposelnih povečalo za 578, skupno je na Zavodu RS za zaposlovanje tako prijavljenih 90.213 ljudi. V prvem tednu maja se je število brezposelnih povečevalo za med 350 in 700 oseb dnevno, na začetku aprila pa tudi za po 1000 in več na dan.

Skupaj je od 11. do vključno 15. maja na novo brez dela uradno ostalo 1971 ljudi, v predhodnem tednu pa 2813. Na drugi strani se je iz evidence brezposelnih v tekočem mesecu do petka odjavilo 3219 ljudi, pri čemer se jih je 1552 vključilo v zaposlitev.

V maju je bilo skupaj do vključno petka 4784 novih prijav na zavod, v celotnem aprilu 14.419, v marcu 7848, v februarju pa 5172 novih prijav.

Vsi podatki zavoda za maj so še neuradni. Brezposelnost se povečuje od izbruha novega koronavirusa oz. uveljavitve državnih ukrepov za njegovo zajezitev, ki so močno omejili gospodarstvo, a jih vlada zdaj sprošča.

SD predlaga sklic izredne seje odbora za delo

Da je imela Slovenija samo aprila na letni ravni 15.000 več registriranih brezposelnih, na mesečni ravni pa 10.000, je v predstavitvi zahteve za sklic izredne seje odbora za delo izpostavil tudi poslanec SD-ja Soniboj Knežak. Kot je dejal, se tudi Slovenija spopada s posledicami zdravstvene krize ob izbruhu novega koronavirusa ter hudo gospodarsko in socialno krizo, ki je posledica ukrepov za zajezitev virusa.

Glede na to, da so napovedi za prihodnjo gospodarsko aktivnost v Sloveniji skrb vzbujajoče, Knežaka posebej skrbi, da vlada nima scenarija, kako se bo spopadla s stanjem na trgu dela. Na desettisoče zaposlenih je na čakanju, s preklicem epidemije pa tega ukrepa od junija dalje ne bo več, je opozoril.

Kritičen je bil tudi, ker je vlada popolnoma opustila socialni dialog in je ob pripravi prvih dveh protikoronskih zakonov socialne partnerje zgolj obvestila o ukrepih, ki jih je označil kot prvo pomoč za ublažitev stiske. Sam verjame, da bi bili boljši, če bi bili vzpostavljeni v dialogu v okviru Ekonomsko-socialnega sveta.

Knežak je razočaran, ker da je minister za delo Janez Cigler Kralj snedel besedo o tem, kako zelo je zanj pomemben socialni dialog, in ker premier Janez Janša ne najde časa, da bi obiskal Velenje, kjer v Gorenju izguba dela preti 828 delavcem.

Na seji odbora za delo bi zato morali vlado po prepričanju SD-ja med drugim pozvati, naj ponovno vzpostavi socialni dialog in v čim krajšem možnem času skliče sejo ESS-ja. Prepričani so, da mora biti tretji protikoronski zakon usklajen s socialnimi partnerji. Ministrstvo za delo pa naj do jeseni pripravi analizo sprememb na trgu dela in novih oblik dela, s poudarkom na delu od doma in vplivu digitalizacije na delo.

Socialni partnerji so v okviru dveh delovnih skupin ravno danes pretresali osnutek novega interventnega zakona, ki naj bi bil izhodna strategija po krizi in katerega nosilni ukrep je subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.