Pavček ob prihodu na sojenje v zadevi Patria. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Pavček ob prihodu na sojenje v zadevi Patria. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten


Podjetje Viator & Vektor s prisilno poravnavo svojim upnikom do leta 2016 ponuja polovično poplačilo, poroča časopis Dnevnik. V upniški odbor je sodišče imenovalo predstavnike državnega pravobranilstva, Energetike Ljubljana, Gradis skupine G, Porscheja Leasing, Andmana in revizijske hiše KPMG. Med njimi bo tudi podjetje Petin, ki ga vodi Peter Pavček, njegov edini lastnik pa je Zdenko Pavček.

Petin ima v lasti 38,9 odstotka Skupine Viator & Vektor. Skupina upnikom dolguje 229 milijonov evrov. Obljubljeno polovico terjatev bi poplačala s prodajo deležev odvisnih družb in nepremičnin, pri čemer pa finančni načrt vzbuja močne dvome, poroča časnik.

40 milijonov želijo zbrati z dokapitalizacijo (neuspešno so jo poskušali izvesti že lani), z obnovljenim denarnim tokom iz poslovanja (pri čemer voznega parka logistično podjetje trenutno nima). 120 milijonov pa bi po načrtu finančne reorganizacije dobili s prodajo Izletnika Celje, Sistemske tehnike in ST Armasa; pa tudi s prodajo 13 hektarjev velikega zemljišča na ljubljanskem Rudniku.

Največja upnika sta NLB s 43 in Gorenjska banka z 38 milijoni evrov terjatev.