''Prvi rezultati so zelo dobri. Mercator je trgovec št. 1 v Sloveniji, Srbiji in Črni gori, Konzum pa na Hrvaškem in v BiH-u,'' je dejal član nadzornega sveta Agrokorja Damir Kuštrak. Foto: BoBo
''Prvi rezultati so zelo dobri. Mercator je trgovec št. 1 v Sloveniji, Srbiji in Črni gori, Konzum pa na Hrvaškem in v BiH-u,'' je dejal član nadzornega sveta Agrokorja Damir Kuštrak. Foto: BoBo
Artic Sea
Za združeni Mercator in Agrokor bi bili najpomembnejši projekti, financirani iz Junckerjevega načrta, tisti na področju prometa. Foto: EPA
Tuji načrti z Mercatorjem in Drogo Kolinsko

"Na panelu smo se pogovarjali, ali lahko Slovenija, Hrvaška in tudi druge države v tej regiji izkoristijo Junckerjev načrt. Vemo, da je namenjen sektorju transporta, energetike, prometa, digitalne ekonomije ... Upam, da bodo družbe, ki so tu prisotne, našle dovolj moči, da bodo predložile dobre projekte," je glede izkoriščanja evropskega denarja iz t. i. Junckerjevega načrta povedal član nadzornega sveta Agrokorja Damir Kuštrak, koncerna, ki je pred meseci prevzel Mercator.

Junckerjev načrt bo sicer 11. in 12. junija predstavljen v Ljubljani in v Zagrebu, kot pravi Kuštrak, z namenom, da se zasebni sektor čim bolj ojunači in predloži svoje načrte. Za tiste projekte, ki ne sodijo v ta okvir, pa se bodo našla neka druga sredstva, saj Evropska
komisija predvideva druge modele financiranja, denimo kohezijo, velik prispevek naj bi dala tudi evropska razvojna banka EBRD.

"Velika likvidnost, ki vlada v evroobmočju, se ne bi smela izkoristiti zgolj za nakupe državnih obveznic, temveč za investicije v realnem sektorju," je povedal Kuštrak, ki tudi verjame, da je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dobro premislil svoj načrt, s katerim bi dali Evropi novo priložnost. Glede projektov, ki bi bili zanimivi v regiji, nekdanji dolgoletni član uprave Agrokorja vidi vsekakor priložnost v transportu in energetiki. "Morda ne bi bilo slabo, da bi se del tega sektorja v paketu privatiziral, s čimer bi bili v boljšem položaju za črpanje sredstev iz tega načrta," je dejal.

Večja poslovna koncentracija za večjo konkurenčnost
Kuštrak tudi meni, da se bo na podlagi načrta financiranja, ki si ga je zamislil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, začelo hitrejše povezovanja celotne regije, s čimer bo lahko prišlo do večje poslovne koncentracije, s tem pa se bo povečala tudi konkurenčnost. Morda največje povezovanje v celotni regiji je bil Agrokorjev prevzem Mercatorja. "Prvi rezultati so zelo dobri. Mercator je trgovec št. 1 v Sloveniji, Srbiji in Črni gori, Konzum pa na Hrvaškem in v BiH-u. Upam, da bomo čim prej ustvarili cilje, ki smo si jih zadali, in da bodo to občutili tako potrošniki kot dobavitelji," je o prvih učinkih združitve Mercatorja in Konzuma povedal Kuštrak.

Za združeni Mercator in Agrokor bi bili najpomembnejši projekti, financirani iz Junckerjevega načrta, tisti na področju prometa, saj je hiter transport izjemnega pomena, tudi za povečanje izvoza iz regije. Na eni strani so namreč jadranska pristanišča, na drugi Donava, z dobrimi prometnimi povezavami pa bi bila regija bistveno konkurenčnejša.

Kar pa se tiče novih prevzemov v regiji, tudi s pomočjo "poceni" evropskega denarja, je Kuštrak dejal, da je ta denar namenjen naložbam, ne prevzemom. Morebitnih želja po prevzemu Zavarovalnice Triglav, ki bi jih lahko imela po namigih hrvaška skupina Adris, lastnica Croatia osiguranje, ki je za pol milijarde evrov prodala rovinjsko tobačno tovarno, pa Kuštrak ni želel komentirati. "To morate vprašati njih," je dejal.

Tuji načrti z Mercatorjem in Drogo Kolinsko