Na ustanovni seji so nadzorniki za svojo predsednico izvolili Stanislavo Zadravec Capirolo. Foto: RTV SLO
Na ustanovni seji so nadzorniki za svojo predsednico izvolili Stanislavo Zadravec Capirolo. Foto: RTV SLO
Nova prva nadzornica NLB-ja

Zadravec Capirolova je trenutno direktorica direktorata za zakladništvo na ministrstvu za finance. Skupaj z ostalimi nadzorniki bo novega prvega moža Nove Ljubljanske banke iskala z mednarodnim razpisom, ki ga bodo objavili čim prej, najpozneje do konca prihodnjega tedna.

Veselinovič je namreč nadzornike že obvestil, da bo funkcijo predsednika uprave banke upravljal le še do 15. avgusta, potem pa odhaja na novo delovno mesto v KD Group.

Križanič bi razpis rad čim prej
Čimprejšnji začetek postopka imenovanja novega predsednika uprave NLB-ja pričakuje tudi finančni minister Franc Križanič. Dodal je še, da bo nadzorni svet po novem statutu izbral sodelavce uprave kot mandatarje. Zato je po imenovanju novega prvega človeka NLB-ja najverjetneje pričakovati tudi menjavo uprave NLB.

Tokrat se bodo torej odločili za iskanje primernega kanidata prek razpisa, Veselinoviča je namreč prejšnji nadzorni svet izbral in imenoval brez objave javnega razpisa. To je povzročilo razburjenje v javnosti, trenja pa so se pokazala tudi v vladni koaliciji, saj so v stranki Zares glasno izrazili pomisleke.

Nadzornikov je enajst
In kdo so člani nadzornega sveta, ki jih čaka izbira novega predsednika uprave NLB-ja? Novi nadzorni svet s štiriletnim mandatom ima po novem enajst članov. To so Gregor Dolenc, Rasto Ovin, Marko Simoneti, Stanislava Zadravec Capirolo, Boris Škapin, Igor Masten, Andrej Baričič in Stojan Petrič, ki zastopajo državo oz. Kad in Sod, ter Jan Vanhevel, Riet Docx in John Hollows, ki zastopajo belgijski KBC.

NLB je največja slovenska banka, njeni največji posamični delničarki pa sta država z neposrednim 33,1-odstotnim deležem in belgijska bančno-zavarovalniška skupina KBC s 30,6-odstotnim deležem. V Sloveniji ima približno 30,5-odstotni tržni delež, skupina NLB pa je s 55 članicami prisotna na 18 trgih, predvsem na območju Jugovzhodne Evrope.

Nova prva nadzornica NLB-ja