Končna odločitev o treh manjkajočih nadzornikih NLB-ja naj bi bila sprejeta najpozneje julija. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Končna odločitev o treh manjkajočih nadzornikih NLB-ja naj bi bila sprejeta najpozneje julija. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Brodnjak največjo slovensko banko začasno že vodi od odstopa njegovega predhodnika Janka Medje, po navedbah medijev pa naj bi tudi užival podporo in zaupanje Banke Slovenije. Njegov najresnejši protikandidat Gruden pa je bil predsednik izredne uprave ugasle Probanke. Po neuradnih podatkih se je na razpis prijavilo deset kandidatov.

Nadzorniki bodo pred odločitvijo o Medjevem nasledniku najverjetneje počakali na potezo Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki še izbira tri manjkajoče člane nadzornega sveta. Razpis za predsednika uprave se je sicer iztekel sredi maja, nadzorniki pa naj bi izbor zaključili v roku dveh mesecev. Kadrovska komisija SDH pa še izvaja kandidacijski postopek za izbor nadzornikov, končna odločitev naj bi bila znana v prvi polovici julija.

NLB je sicer tik pred privatizacijo, ki jo bo SDH izvedel po metodi prve javne ponudbe delnic na domači in eni tuji borzi. Trenutno stanje banke in obeti za prihodnost so dobra popotnica za prodajo, saj je NLB lani dosegel 43,9 milijona evrov čistega dobička, kar je za polovico manj kot predlani.