Gorazd Trček je Gorenjsko banko vodil od junija 2008. Foto: BoBo
Gorazd Trček je Gorenjsko banko vodil od junija 2008. Foto: BoBo

Trček je tako po dobrih petih letih zapustil mesto predsednika uprave. Na njegovo mesto so nadzorniki imenovali dosedanjega predsednika nadzornega sveta banke Andreja Andoljška. Poleg njega pa so v upravo imenovali še Mojco Osolnik Videmšek in Hermanna Lotterja.

Sicer pa naj bi se Trček po neuradnih informacijah ob koncu lanskega leta znašel v kriminalistični preiskavi. Kranjski policisti so sicer sporočili le, da so zaradi suma oškodovanja banke ovadili dve osebi v vodstvenih organih ene izmed bank, ki poslujejo na Gorenjskem. Po neuradnih informacijah naj bi bil med njimi tudi Trček, ki naj bi bil ovaden zaradi spornega financiranja Merfina.

V Gorenjski banki so očitke o kaznivih dejanjih zanikali in dejali, da so ovadbe neutemeljene, namenjene zgolj stopnjevanju javnega pritiska na banko in njeno upravo, ki naj bi ga izvajal dolžnik.

Sicer so lanski stresni testi pokazali, da Gorenjska banka posluje na robu svojih zmožnosti, čeprav je teste uspešno prestala. Gorenjska banka je tako skupaj s še štirimi bankami v nevarnosti, da se bo do leta 2015 znašla v pomanjkanju kapitala. Vseh pet bank ima za krepitev kapitalske ustreznosti na voljo pol leta.