Nafta Lendava je v procesu finančnega prestrukturiranja. Foto: MMC RTV SLO
Nafta Lendava je v procesu finančnega prestrukturiranja. Foto: MMC RTV SLO
Bodo tujci rešili lendavsko Nafto?

Prodaja omenjenih družb, pa tudi Industrijske čistilne naprave Petišovci, spada v proces finančnega in poslovnega prestrukturiranja Nafte Lendava, kar bo družbi dolgoročno omogočil kontinuiteto poslovanja in stabilnost.

Nafta Lendava prodajo Petrochema pogojuje z dokapitalizacijo družbe s 3,351 milijona evrov svežega kapitala, s čimer bo kupec pridobil 34,97-odstotni delež.

Morebitni kupec Petrochema pa mora v ponudbi poleg dokapitalizacije, ki mora biti opravljena v osmih dneh po sklenitev pogodbe, ponuditi ceno za nakup 65,03-odstotnega deleža. Nakazilo za ta delež v Lendavi pričakujejo v 15 dneh po izvedeni dokapitalizaciji.

Ponudniki morajo med drugim priložiti poslovni načrt Nafte Petrochema za prihodnja tri leta, ki mora vključevati tudi prodajni načrt, načrt proizvodnje, načrt naložb s terminskim načrtom in viri financiranja, načrt nabave surovin in število delovnih mest v družbi v posameznem letu.

Izklicna cena 400.000 evrov
Izhodiščna cena 100-odstotnega deleža v Nafti Varovanje je 400.000 evrov. Morebitni kupci morajo v ponudbi med drugim navesti ceno, ki so jo pripravljeni plačati za nakup družbe, k ponudbi pa med drugim priložiti poslovni načrt za Nafto Varovanje za prihodnja tri leta.

Javno odpiranje ponudb za Nafto Varovanje bo 12. septembra ob 10. uri, za Nafto Petrochem pa 17. septembra ob 10. uri. Pogajanja s predstavniki ponudnikov se bodo nadaljevala takoj po odpiranju ponudb, pri čemer v Lendavi opozarjajo, da lahko poslovni delež prodajo tudi ponudniku, ki bo ob odpiranju ob morebitni odsotnosti ponudnika ponudil najvišjo ceno.

Bodo tujci rešili lendavsko Nafto?