Cene bencina so v treh letih močno narasle. Foto: RTV SLO
Cene bencina so v treh letih močno narasle. Foto: RTV SLO
Pri Adrii Airways za zdaj ne nameravajo podražiti cen vozovnic. Foto: Adria Airways
V Sloveniji imamo na razpolago veliko biomase. Foto: RTV SLO

V družbah Petrol in OMV so nam povedali, da motenj ne bo, saj imajo z dobavitelji sklenjene dolgoročne pogodbe. Pričakujejo, da se bodo cene goriv pri nas nekoliko umirile, saj se bo umirilo povpraševanje.

Na OMV-ju so še dodali, da cene nafte na svetovnem trgu ne morejo izgubiti tempa rasti zaradi novih političnih nestabilnosti in zaradi nezmanjšanega povpraševanja azijskih gospodarstev.

Na Energetiki so dejali, da gibanje cen nafte seveda vpliva na cene vseh dobrin, tako da povišanje občutimo tudi pri ogrevanju. Glede na to, da Energetika Ljubljana oskrbuje svoje uporabnike prek vročevodnega in plinovodnega sistema, cene nafte nimajo neposrednega vpliva na ceno oskrbe z navedenimi energenti. Enako so nam povedali tudi pri Geoplinu

Povišanje cen storitev?
Nekatera podjetja, odvisna od derivatov, razmišljajo o podražitvi svojih storitev. Alpetour se je z državo že dogovoril, da bo prvega septembra zvišal cene v javnem linijskem prevozu potnikov, in sicer za slabih 5 odstotkov. O podražitvi pa razmišlja tudi Viator & Vector. Adria Airways bo zaradi povečevanja cen goriva letos porabila od 5 do 6 milijonov evrov več kot lani. Povišanja cen vozovnic pa za zdaj ne načrtuje.

Po pričakovanjih ekonomistov se bo najnovejša podražitev naftnih derivatov poznala na rasti cen življenjskih potrebščin, ne pričakujejo pa, da bo ogrozila izpolnjevanje maastrichtskih meril.

Križanič: Prihodnost je v alternativnih virih
France Križanič, direktor ekonomskega inštituta Pravne fakultete, predvideva, da vpliv sicer bo, vendar bo vse odvisno od tega, kakšne bodo cene na evroobmočju in kako bodo te vplivale na države z najnižjo stopnjo inflacije. V prihodnjih letih nas čaka varčevanje s tekočimi gorivi, čim hitrejše prehajanje na alternativne vire - Slovenci imamo veliko biomase in hibridna vozila.

Nov udarec po žepih voznikov
Kot je znano, so se v torek opolnoči podražili vsi

Danes ob 11.00 boste lahko v spletni klepetalnici z Andrejem Klemencem govorili o alternativnih virih energije.
naftni derivati. Za liter najbolje prodajanega bencina je tako treba odšteti 233,10 tolarja (+6,30 tolarja). Liter 98-oktanskega bencina stane 244,10 tolarja (+2,80 tolarja), dizla 226,60 tolarja (+5,20), kurilnega olja pa 143,3 tolarja (+6,00). Ker vlada ne more več nižati trošarin, ni mogla ublažiti dviga cen.