Najbolj inovativna živila. Foto: Organizator
Najbolj inovativna živila. Foto: Organizator

Zmagovalci izbora so Bio dobrote - Kmetije Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni, Ljubljanske mlekarne za gosti jogurt Siggi's skyr, Don Don za kruh proteinc in Mercator IP za Minute zelenjavni namaz Veganski tatarc. Posebno nagrado za inovativnost sta prejeli podjetji Panorganix za linijo slovenskih rezanih solat in Mercator Emba za manj sladkorja pri kakavu Benquick in desertnem prelivu Sladki greh.

Inovativna živila 2020

Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju izdelkov z ajdo. V tej skupini izdelkov so nagrade prejeli Spar Slovenija za kruh tatarski hlebček, Mlinotest za polento naše none z ajdo, Kmetija Klepec za ajdove hrustavčke, Mercator IP za Minute ajdov narastek s tofujem in Mlinarstvo Rangus za testenine - zlate tatarske bio ajdove valvice.

"Namen projekta je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in druge prednosti za potrošnike," je na novinarski konferenci povedal Igor Pravst z inštituta.

K sodelovanju na tokratnem razpisu za najbolj inovativna živila, ki ga je inštitut izvedel v drugi polovici lanskega leta, so povabili tako potrošnike kot proizvajalce živil v Sloveniji. Tokrat so proizvajalci lahko posredovali največ tri predloge. Približno dve tretjini vseh prispelih predlogov so, kot je dejal, podali proizvajalci, sodelovale so tudi kmetije.

"Od skupaj prejetih 84 predlogov sta skoraj dve tretjini izdelkov dosegli ugodno oceno za prehransko sestavo. Nagrado za najbolj inovativna živila letos prejme kar deset podjetij za skupaj enajst živil, ki so v svojih kategorijah izstopala," je pojasnila vodja projekta Anita Kušar z inštituta. Kot je dodala, so od nagrajenih živil podelili kar pet nagrad živilom z ajdo. Nov razpis za Najbolj inovativna živila leta 2021 bodo objavili v prvi polovici tega leta.

Zmagovalce sta nagovorila tudi generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec in državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. "Letošnji izbor inovativnih živil dokazuje inovativnost domačih proizvajalcev in sporoča, da so izbrana živila okusna in privlačna," je dejala Gobčeva.

Pridelava in predelava živil v Sloveniji po mnenju Podgorška predstavljata pomembni gospodarski panogi, v ospredje pa prihajajo tudi želje potrošnika, da bi kupoval slovenska živila. "Z inovativnimi živili spodbujamo celotno verigo preskrbe s hrano, skrbimo pa tudi za razgibanost lokalnega trga, ki inovativna živila prepoznava kot posebna. S temi živili pa lokalno hrano povezujemo tudi z zdravim načinom življenja," je poudaril.

Projekt izbora najbolj inovativnih živil namreč sofinancira ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek, Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj.

Video: Posnetek celotne predstavitve