Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Simbol letošnje podelitve je vetrnica, medij, ki usmerja tok svežega vetra v smer trajnosti, ki daje nov zagon za rast ter razvoj," so zapisali agenciji Spirit Slovenija. Poudarili so, da trajnostna naravnanost podjetij, zelene tehnologije in inovacije pripomorejo k reševanju okoljskih, družbenih in gospodarskih problematik. Strokovna komisija je v ožji izbor za nagrado FDI Award Slovenia 2021 vključila podjetja, ki so ustrezala naslednjim merilom:

  • vsaj desetodstotno tuje lastništvo v preteklem letu;
  • dodana vrednost na zaposlenega nad slovenskim povprečjem,
  • poslovanje z dobičkom;
  • vsaj deset zaposlenih.

Podjetja morajo imeti tudi poravnane obveznosti do finančne uprave in ne smejo biti med dosedanjimi prejemniki nagrade FDI Award Slovenia. Nagrade bi morali podeliti že konec novembra lani, a so organizatorji podelitev zaradi epidemioloških razmer preložili.

Slovenija podelila priznanja najboljšim tujim vlagateljem

Počivalšek: S pomočjo tujih investitorjev do višje dodane vrednosti

"Tuji investitorji ste pomembni za rast in razvoj, ne le za podjetja, ampak za širše okolje. Pripomorete k rasti lokalne skupnosti in regije, vaše investicije pa imajo multiplikativne učinke na gospodarsko rast celotne države. Z vašo pomočjo podjetja ustvarjajo višjo dodano vrednost na zaposlenega in povečujejo učinkovitost s prenosom novih tehnologij, poleg tega pa investitorji prinašate tudi najboljše prakse," je v nagovoru tujim investitorjem dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Ob tem je poudaril, da se je v zadnjih petih letih obseg tujih naložb v Sloveniji povečal za nekaj nad 3,6 milijarde evrov. Tuja podjetja so tako v Slovenijo doslej skupaj vložila 16,6 milijarde evrov, kar pomeni 35,3 odstotka slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP). Lani se je obseg tujih neposrednih naložb, kljub pandemiji, zvišal za 2,4 odstotka, je dejal in ob tem predstavil napovedi o rasti slovenskega gospodarstva za prihodnji dve leti.

Počivalšek je predstavil tudi strategije in ukrepe, ki jih je država sprejela oz. jih še bo, za spodbujanje zelenega prehoda, ustvarjalnosti in pametnega gospodarstva. Med drugim je omenil tudi možnosti sofinanciranja različnih projektov obstoječih tujih vlagateljev in spodbude za nove.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Fotografija je nastala pred časom. Foto: BoBo
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Fotografija je nastala pred časom. Foto: BoBo

Direktor agencije Spirit Tomaž Kostanjevec je poudaril, da tuji vlagatelji v Slovenijo prinašajo odličnost, bogate izkušnje in napredne tehnologije, zato so sestavni del slovenskega gospodarskega okolja. Zaradi mednarodne vpetosti imajo podjetja v tuji lasti dober dostop do virov sredstev in se lahko hitreje širijo. Tudi zato so gonilo izvoza, v kriznih časih pa so zaradi svojega zaledja bolj odporna od domačih podjetij, je dejal.

Ob tem je poudaril, da je prihodnost slovenskega gospodarstva v trajnostni naravnanosti podjetij, zelenih tehnologijah in inovacijah, saj te pripomorejo k reševanju okoljskih, družbenih in gospodarskih problematik.

"Agencija Spirit bo podjetjem stala ob strani, tudi s posebnim programom za pomoč podjetjem s tujim in mešanim kapitalom. Gre za program, ki smo ga razvili za individualno obravnavo že obstoječih tujih investitorjev v Sloveniji. S programom, v katerega je vključenih že 80 podjetij, želi Spirit nuditi podporo tujim investitorjem za nadaljnjo rast in razvoj," je napovedal Kostanjevec.

Ljubljanske mlekarne izvažajo več kot polovico izdelkov

Nagrado v kategoriji zeleno je prejela družba Ljubljanske mlekarne iz Ljubljane, in sicer za ohranjanje narave in čistega okolja. Kot so spomnili v komisiji, ima podjetje 65-letno tradicijo. Kot prvi so v nekdanji Jugoslaviji so konec 50. let prejšnjega stoletja med drugim ponujali serijsko narejene sladolede in dolgotrajno mleko, razvoj inovativnih izdelkov pa so nadaljevali tudi pozneje.

Prednosti Ljubljanskih mlekarn je spoznala tudi francoska skupina Lactalis, ki je podjetje kupila leta 2013. Ljubljanske mlekarne so konec leta 2020 zaposlovale 593 ljudi in ustvarile za več kot 176 milijonov evrov prihodkov, čisti dobiček pa je znašal 9,2 milijona evrov. Dodana vrednost na zaposlenega je dosegala nekaj nad 62.300 evrov. Podjetje polovico proizvedenih izdelkov izvozi, za skupino Lactalis pa so na primer osrednji evropski proizvajalec islandskega tipa jogurta skyr.

Comtrade nagrajen za vpliv na razvoj celotnega trga

Prejemnik nagrade v kategoriji pomemben zaposlovalec je podjetje Comtrade iz Ljubljane. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1990, in sicer kot Hermes Softlab. Leta 2008 so prešli v last skupine Comtrade s sedežem v Beogradu, ki je vodilna v svetu na področju "backup in recovery rešitev", torej ustvarjanja in uporabe varnostnih kopij podatkov. Med njihovimi strankami so številna velika, t. i. blue chip podjetja, ki kotirajo na newyorški borzi.

Podjetje je lani doseglo 47 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, čisti dobiček je znašal 8,5 milijona evrov. Lani so imeli 406 zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega pa je presegla 63.600 evrov. Podjetje je nagrado prejelo, ker gre za največje IKT-podjetje v Sloveniji, ki ne razvija zgolj svojega poslovanja, ampak vpliva na razvoj celotnega trga in industrije.

Nagrajena Papirnica Vevče deluje že 180 let

V kategoriji dolgoročna navzočnost so nagrado podelili podjetju Papirnica Vevče proizvodnja. Podjetje je eno najstarejših industrijskih podjetij v Sloveniji, saj praznuje 180. obletnico obstoja. Po iznajdbi izmeničnega toka so prvi v Evropi zagnali hidroelektrarno Fužine in si tako zagotovili svoj lastno proizvodnjo elektrike. Družba je leta 2004 prešla v last avstrijskega podjetja Brigl & Bergmeister.

Sorodna novica Najboljši tuji investitorji leta: Atlantic Droga Kolinska, Belinka Perkemija, TKK in iSystem

Papirnica Vevče proizvodnja je, skupaj s sestrskim podjetjem Papirnica Vevče, predlani dosegla 100 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, čisti dobiček pa je dosegel 10 milijonov evrov. Lani so imeli 251 zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega pa je dosegla skoraj 91.000 evrov. Nagrado za dolgoročno navzočnost so prejeli, ker je njihov tuji lastnik v Sloveniji že več kot 30 let.

Nagrade FDI Award Slovenia, ki jih Spirit Slovenija v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom podeljuje od leta 2006, dopolnjujejo širšo slovensko strategijo za privabljanje tujih neposrednih naložb, ki spada med prioritetna področja tako gospodarskega ministrstva kot celotne vlade. Nagrade za leto 2020 so prejela podjetja Atlantic Droga Kolinska, Belinka Perkemija, TKK in iSystem Labs.

Obvestilo uredništva:

V članku je bilo sprva napačno navedeno ime enega izmed podjetij, ki je prejelo nagrado. Imenuje se Papirnica Vevče proizvodnja, in ne Papirnica Vevče. Napako smo popravili 15. februarja ob 19.10.