Podjetje Saudi Aramco, ki je največje naftno podjetje na svetu, deluje od leta 1933. Foto: Reuters
Podjetje Saudi Aramco, ki je največje naftno podjetje na svetu, deluje od leta 1933. Foto: Reuters

Državna naftna služba bo določila ceno delnic IPO po prijavi zainteresiranih investitorjev, poroča BBC. Kot je za britanski medij dejal neimenovani vir, pa naj bi delnice prodajali za en ali dva odstotka podjetja, pri čemer bo mogoč odkup že obstoječih delnic.

Pristojni savdski regulatorni organ je danes naftni družbi odobril registracijo za ponudbo dela njenih delnic na borzi in ob tem dodal, da objava pomeni zgolj potrditev zakonskih pogojev za prodajo, ne pa tudi priporočilo za nakup delnic. Regulator ni postavil časovnih okvirov za prodajo, je pa savdska televizija Al-Arabiya poročala, da bo podjetje na borzo uvrščeno 11. decembra.

Savdska Arabija si želi manjšo odvisnost od nafte

Prodaja delnic največjega svetovnega proizvajalca nafte je del reform Vizija 2030, ki jih je uvedel savdski princ Mohamed bin Salman, ki si želi, da bi bilo savdsko gospodarstvo manj odvisno od nafte. Z IPO-ji naj bi dobili približno 100 milijard dolarjev. Celotno podjetje je ocenjeno na 2.000 milijard dolarjev.

Kraljevina je septembra oznanila, da bo prvič do zdaj odprla svoja vrata tujim turistom, med drugim bo vzpostavila vizumski režim z 49 državami in izdala stroga pravila oblačenja za ženske obiskovalke. Minister za turizem Ahmad Al Khatib je potezo označil za "zgodovinsko". Država si želi, da bi turizem narasel z zdajšnjih treh na deset odstotkov bruto domačega proizvoda do leta 2030.

Riad trdi, da je podjetje vredno 2.000 milijard dolarjev, finančni medij Bloomberg pa številko postavlja nekoliko nižje, in sicer na 1.000 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Riad trdi, da je podjetje vredno 2.000 milijard dolarjev, finančni medij Bloomberg pa številko postavlja nekoliko nižje, in sicer na 1.000 milijard dolarjev. Foto: Reuters

V prvem polletju je imela družba 46,9 milijarde dolarjev čistega prihodka, kar je 12 odstotkov manj kot v lanskem prvem polletju. Aramco je letos prvič objavil polletne poslovne rezultate, potem ko so v javnost prišli njegovi tajni računi, ki kažejo, da gre za najdobičkonosnejšo družbo na svetu. Finančni medij Bloomberg, ki se je aprila 2018 dokopal do finančnih podatkov podjetja, pa njegovo vrednost ocenjuje na 1.000 milijard dolarjev, kar je nekoliko nižja ocena od uradne ocene Riada.

Naftna infrastruktura družbe je bila sicer v septembru tarča napada z brezpilotnimi letali, tudi največja rafinerija nafte na svetu Abkaik. Sedmih vodenih izstrelkov je opustošilo dve rafineriji in začasno prepolovilo tamkajšnjo proizvodnjo nafte. V Savdski Arabiji so prepričani, da so bili napadi nedvomno izvedeni s podporo Irana.

Največji proizvajalec nafte na svetu gre na borzo