Hotel Aleksander je bil leta 2009 popolnoma prenovljen. Foto: Hotel Aleksander
Hotel Aleksander je bil leta 2009 popolnoma prenovljen. Foto: Hotel Aleksander
Hotel se ponaša z vrhunsko restavracijo Donatelo, za katero je pri lokalno orientiranem jedilniku sodeloval etnolog dr. Janez Bogataj. Foto: Hotel Aleksander

Pred 110 leti zgrajen hotel, ki ima tudi status kulturnega spomenika, je namreč v letošnje leto zakorakal s kar 7,4 milijona evrov izgube.

Celjsko okrožno sodišče je za stečajnega upravitelja imenovalo Gregorja Dugarja, upniki pa lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavilo v treh mesecih.

Po neuradnih informacijah je hotel pristal v stečaju, ker mu ni uspelo odplačati šestih milijonov evrov posojila Hypovi slabi banki Heta. Prav tako se je hotel spopadal z izgubo gostov zaradi rusko-ukrajinske krize, saj gostje s teh trgov predstavljajo pomemben delež turistov za Rogaško Slatino na splošno, še posebej pa za Aleksander, ki je s svojimi luksuznimi apartmaji in vrhunsko restavracijo Donatelo ciljal prav na premožne Ruse.

Restavracija je žela visoke ocene kulinaričnih recenzentov, kdo so njena glavna ciljna skupina, pa se je odražalo predvsem na cenah alkoholnih pijač.

V hotelu prenočevala Karađorđević in Andrić
Hotel višjega standarda, prvotno imenovan Hotel Erzherog Johan (po avstrijskem nadvojvodi) je bil zgrajen leta 1905 v secesijskem slogu na hribu nasproti Zdraviliškega doma. Imena so se menjala (hotel Esplanade, hotel Excelsior, Aleksandrov dom, hotel Soča), hotelu pa je bilo vseskozi skupno to, da je bil namenjen predvsem pomembnežem, aristokratom, umetnikom, pisateljem in politikom.

V njem so med drugim gostili jugoslovanskega prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, nobelovca za literaturo Iva Andrića in hrvaškega kiparja Ivana Meštrovića. Pet zvezdic je hotel prejel leta 2009 po obnovi, potem ko je bil zaradi dotrajanosti kar 14 let zaprt. Hotel sredi zelenja in urejenega vrta s cvetličnimi gredami in fontano se ponaša z izjemno lokacijo malce nad glavnim delom zdraviliškega letovišča in elegantno notranjostjo.

Za hotel Aleksander, v katerem je 21 suit in sob, ter za luksuzni apartma na strehi in 230 kvadratnih metrov veliko zasebno teraso je skrbelo 25 zaposlenih, ki so do zadnjega upali, da bo lastniku Marjanu Pipenbaherju hotel uspelo prodati.