Spomnimo, vlada se je odločila turistični panogi pomagati z boni. Za letošnje je namenila 192 milijonov evrov, za vsakega otroka 50 evrov, za vsakega odraslega pa 100 evrov. Lani je bila skupna vrednost bonov 356 milijonov evrov, za otroka prav tako 50, za odrasle pa 200 evrov. Foto: BoBo
Spomnimo, vlada se je odločila turistični panogi pomagati z boni. Za letošnje je namenila 192 milijonov evrov, za vsakega otroka 50 evrov, za vsakega odraslega pa 100 evrov. Lani je bila skupna vrednost bonov 356 milijonov evrov, za otroka prav tako 50, za odrasle pa 200 evrov. Foto: BoBo

Koliko prebivalcev je počitnice, obisk znamenitosti ali kaj drugega že plačalo z boni in kako se to stori, pa v pogovoru Jana Novaka s Stojanom Glavačem iz Finančne uprave Republike Slovenije v Prvem dnevniku Televizije Slovenije.

Je večina prebivalcev že dopustovala na državne stroške, torej, kolikšna je vrednost uveljavljenih bonov od lani in kolikšen je del porabljenih letošnjih bonov?
Če pogledamo lanske t. i. turistične bone, ki jih je mogoče unovčiti do konca leta, jih je unovčilo že skoraj tri četrtine prebivalcev, govorimo o številki milijon in pol, zneskovno pa je to krepko čez 200 milijonov evrov. T. i. nove bone, bone 21, naj spomnim, da je možnost unovičtve zadnja dva meseca in pol, uvedli smo jih julija letošnjega leta, pa smo že pri številki 800 tisoč. Zneskovno to predstavlja skoraj 60 milijonov evrov.

Bo morda prišlo do možnosti podaljšanja teh novih bonov, vlada o tem razmišlja?
Za zdaj je mogoče oba bona, tako turistične kot nove bone, unovčiti do konca letošnjega leta. Pri t. i. novih bonih pa se lahko vlada odloči, da bo ukrep podaljšala. Če se bo to odločila, bo to naredila s sklepom.

Kje, na katerih območjih in za kaj so jih ljudje največkrat unovčili?
Največ bonov je bilo unovčenih v turističnih krajih, prednjačijo Obala, Gorenjska in pa terme.

Kako je z letošnjimi boni, ki jih lahko porabimo v več dejavnostih, kje jih najpogosteje, je to v turizmu, jih namenjamo tudi za vstopnine, obisk kulturnih ustanov, nakup knjig, učbenikov?
Nove bone je mogoče uporabiti za štiri stvari: turizem, gostinstvo, šport in kulturo. Statistika trenutno kaže, da je bilo največ novih bonov unovčenih ravno na področju turizma in gostinstva, vsaka kategorija po približno 40 odstotkov. Na tretjem mestu je kultura, s tem da večino bonov, ki so bili unovčeni za kulturo, so jih zavezanci unovčili za nakup učbenikov in delovnih zvezkov, praktično več kot dve tretjini iz kulturniškega bazena, če lahko temu tako rečem. Na zadnjem mestu s petimi do šestimi odstotki pa so bili boni unovčeni za šport.

Če gre za prenos bona, potem pa se lahko prenese samo celoten bon. Tudi unovčiš lahko takšen bon samo na enem mestu. Če ga ne izkoristiš na enem mestu v celoti, potem preostali del propade.

Stojan Glavač

Pogosto se ljudje obračajo tudi na nas z različnimi vprašanji, denimo: Ali lahko izkoristijo bone za vstopnico v turistično točko, samo manjši znesek, nato nekaj porabijo za roman, knjigo, ali se ta poraba odšteva sproti ali morajo sami natančno spremljati, kolikšna vrednost jim še ostaja?
Najprej naj spomnim, da je bon dobroimetje, ki ga ima posameznik, in to je dobroimetje v informacijskem sistemu finančne uprave. Vsak lahko svoj bon, to velja tako za turistični kot novi bon, unovči po deležih. Ni treba celoten bon unovčiti na enem mestu.

Ali potem moramo sami spremljati, koliko bona nam je še ostalo?
Bodisi sami, to informacijo ima vsak posameznik na mobilni aplikaciji edavki, preko svojega mobilnega telefona lahko to zelo elegantno spremlja. Tisti, ki tega nimajo, pa se lahko obrnejo na ponudnika. Ta lahko vstopi v sistem, ko vnese EMŠO in priimek potrošnika, lahko z nekaj kliki ugotovi, koliko bona je potrošniku še na voljo.

Še ena informacija, ki je zelo pomembna. Govoril sem o tem, da lahko posamezniki bon unovčijo po manjših deležih. Ampak, če gre za prenos bona, torej bon se lahko prenaša med sorodniki ali zakonskimi partnerji, potem pa se lahko prenese samo celoten bon, in tudi unovčiš lahko takšen bon samo na enem mestu. Če ga ne izkoristiš na enem mestu v celoti, potem preostali del propade.

Kje in za kaj je bilo unovčenih največ bonov?