Za v petek napovedana seja nadzornega sveta Prevent Globala, na kateri bi ta odločal o predlogih uprave za rešitev družbe pred plačilno nesposobnostjo, je prestavljena za teden dni, in sicer zaradi več razlogov. Kot je povedal Bilić, bo do takrat znanih
Za v petek napovedana seja nadzornega sveta Prevent Globala, na kateri bi ta odločal o predlogih uprave za rešitev družbe pred plačilno nesposobnostjo, je prestavljena za teden dni, in sicer zaradi več razlogov. Kot je povedal Bilić, bo do takrat znanih "precej dejstev", povezanih s prihodnostjo družbe. Foto: Prevent.si
Ivan Majcen
V nemškem partnerju so odločeni: Majcen mora oditi. Foto: MMC RTV SLO
Nemci za novo upravo v Preventu

"Pogoj, katerega izpolnitev zahtevamo, je odhod Majcna, šele potem se bomo lahko pogovarjali," je pojasnil pooblaščenec največjega partnerja Prevent Globala nemške družbe Prevent DEV Carsten Unverricht. S predstavniki Prevent Globala so se pripravljeni srečati, a pod svojimi pogoji, torej ob predpostavki, da Majcen odide. "Če bo ta pogoj uresničen, se bomo sestali in dali jasne signale, kako naprej," je zatrdil Unverricht.

Prepričan je, da je njihov predlog o ohranitvi proizvodnje z okoli 800 delavci dober. "Če trenutna uprava obljublja, da bo zadržala 1.400 zaposlenih, je to laž," je poudaril. Do zdaj po zastopnikovih besedah iz Slovenj Gradca niso odpeljali repromateriala. Tja so sicer poslali njihove tovornjake, saj so morali reagirati, a so se tovornjaki vrnili brez materiala, saj Prevent Global odvoza ni dovolil.

Srečal se je s predstavnikom nadzornikom
Unverricht je sicer že govoril s predsednikom nadzornega sveta Prevent Globala Vladimirjem Bilićem, ki ga je nadzorni svet pooblastil za vzpostavitev stika med predstavniki Prevent Globala in Prevent DEV. Predstavil mu je svoje zahteve in pogovor je po Unverrichtovih besedah potekal na dobri, poslovni ravni, toda Bilić trenutno ni v položaju, ko bi lahko sprejel njihove zahteve.

Trenutne razmere v družbi čutijo tudi stranke družbe Prevent DEV, pravijo v nemškem partnerju, in zato si želijo čimprejšnje rešitve. "Dokler ne rešimo zapleta, ne bomo dobivali novih poslov," je dejal zastopnik. Torkova prekinitev dela v Prevent Globalu po njegovih besedah ni vplivala na poslovanje, si pa morajo v prihodnje prizadevati, da takšnih prekinitev ne bo več.

"Kozmus je bil dober direktor"
Kdo bi se lahko ob odstopu Majcna povzpel na čelo slovenjgraške družbe, Unverricht ne želi ugibati. "Imamo ljudi, ki so izkušeni, lahko se zanesemo na tri, štiri osebe, a o imenih ne bi govoril," je zatrdil. Ali je med njimi Jože Kozmus, ki je nekdaj že vodil družbo, ni želel povedati, dejal pa je, da se je Kozmus izkazal kot dober direktor.

Zakeršnik bi prodal svoj delež
Oglasil se je tudi največji lastnik Prevent Globala Janko Zakeršnik, ki pravi, da je pripravljen Kozmusu prodati svoj 52-odstotni lastniški delež v družbi. Kot pogoj ob tem postavlja, da se za "najmanj pet let ohrani vsa proizvodnja v Sloveniji". Kozmus tega še ni prejel, zato zadev še ne komentira.

Ponudbo je sicer Zakeršniku v torek poslal sam Kozmus in v njej predlagal, da mu za njegov 52-odstotni delež plača 5,2 milijona evrov, pri čemer je kot pogoj za sklenitev pogodbe postavil odstop zdajšnje uprave in nadzornega sveta Prevent Globala. Ponudil je, da bo prvo tretjino kupnine nakazal v mesecu dni, drugi del v letu dni in tretjega v dveh letih.

Kozmus, ki ima trenutno v lasti 1,18-odstotni delež Prevent Globala, je povedal še, da je z njegovo ponudbo seznanjen tudi drugi največji lastnik Prevent Globala Nijaz Hastor, ki ima 45-odstotni lastniški delež in ki ga po njegovih besedah tudi podpira.

Nemci za novo upravo v Preventu