Tovarna bo poskusno proizvodnjo začela naslednje leto, redno proizvodnjo pa leta 2019. Foto: EPA
Tovarna bo poskusno proizvodnjo začela naslednje leto, redno proizvodnjo pa leta 2019. Foto: EPA
Yaskawa bo gradila v Kočevju

Gradnja tovarne naj bi se začela že letos, natančneje poleti, je za STA potrdil kočevski župan Vladimir Prebilič. Gradili jo bodo v neposredni bližini kočevske industrijske cone, občina pa bo predtem uredila vse potrebno, je še dejal.

Naložba, vredna 25 milijonov evrov, bo dajala zaposlitev od 170 do 200 ljudem. V sklepni fazi je bila za mesto gradnje tovarne poleg Kočevja v igri še Ribnica. Naložbo naj bi s podporo v znesku, ki bo dosegal od 20 do 25 odstotkov naložbene vrednosti, podprla tudi Slovenija.

Redna proizvodnja naj bi stekla leta 2019
Direktor ribniške Yaskawe Ristro Hubert Kosler je novembra povedal, da bo Yaskawina slovenska tovarna poskusno proizvodnjo začela konec leta 2018, redno proizvodnjo pa leta 2019. Ustanovili bodo tudi center za robotske raziskave in razvoj, ki bo robote med drugim prilagajal zahtevam kupcev in zaposloval predvsem slovenske strokovnjake.

Zmogljivost tovarne naj bi bila na začetku 4.000 robotov letno, nato bi prešli na 5.000 robotov, končna zmogljivost pa ne bo presegla 6.000 robotov letno.

Družba Yaskawa je v Sloveniji sicer že navzoča, v njeni lasti sta ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro.

Yaskawa Electric je leta 1994 prevzel v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro.

Yaskawa bo gradila v Kočevju