Na Brdu pri Kranju dvodnevno srečanje ministrov za promet

Današnje srečanje je bilo četrto srečanje ministrov prometne skupnosti in je potekalo v sklopu slovenskega predsedovanja EU-ju. Prometna skupnost združuje 33 udeleženk – članice EU-ja in njene partnerice na Zahodnem Balkanu. Njen glavni namen je po besedah direktorja Prometne skupnosti Mateja Zakonjška integracija prometnih trgov Zahodnega Balkana v EU.

To dosegajo na dva načina. Prvi je podpora železniškim, prometnim, rečnim in podobnim projektom, ki povezujejo regijo med seboj in z EU-jem. Drugi način pa je, da pomagajo vsem partnericam v regiji pri prenosu evropske prometne zakonodaje v lastni pravni red, je dejal.

Po Zakonjškovih besedah je glavno predvsem razogljičenje prometa v regiji, kar se bo doseglo z naložbami. Dodal je, da imamo lepe reke, kot sta Sava in Donava, a sta premalo uporabljeni.

Na sestanku bo beseda tekla tudi o čezmejni povezljivosti. Zakonjšek je ob tem opozoril, da je predvsem treba rešiti vprašanja dolgih čakalnih vrst na mejnih prehodih, tako glede tovornjakov in prevoza blaga kot samega pretoka ljudi.

Posebna tema bo tudi prometna varnost. S trenutnim stanjem niso zadovoljni, je dejal Zakonjšek, saj je treba doseči število nič – nič mrtvih in nič hudo poškodovanih na cestah.

Pogovor z direktorjem Transportne skupnosti Matejem Zakonjškom

Kot predstavnica Evropske komisije se je dogodka udeležila tudi namestnica direktorja direktorata za promet in mobilnost pri komisiji Maja Bakran Marcich. Kot je poudarila, se prometni sektor spreminja tudi na evropski ravni. Zato so potrebne naložbe na tem področju, tudi za Zahodni Balkan. V ta namen so že pripravili devet milijonov evrov vreden sveženj za pomoč državam v regiji pri tem procesu.

Sporazum o gradnji mostu na reki Tari

Po novinarski konferenci sta minister za komunikacije in promet BiH-a Vojin Mitrović in črnogorski minister za investicije Mladen Bojanić podpisala sporazum o gradnji mostu na reki Tari, vključno s povezovalnimi mejnimi odseki. Mitrović je podpis pogodbe označil za dokaz, da je dvostransko sodelovanje v regiji mogoče dvigniti na višjo raven. Po njegovih besedah je izgradnja mostu prednostna naloga, poleg tega pa je treba izboljšati tudi prometne in mejne povezave med državama. S tem bi izboljšali pretok storitev, blaga in ljudi.

Bojanić je poudaril velik pomen tega dogovora, ki po njegovi oceni presega zgolj gospodarsko sodelovanje. Meni, da bodo z boljšim pretokom dobrin in ljudi lahko tudi izboljšali odnose med državama.