Foto: Pixabay/Geralt
Foto: Pixabay/Geralt

Evropska centralna banka (ECB) mora še pred uvedbo digitalne evrske valute dokončati pravilnik, izbrati ponudnike za razvoj platforme in testirati novo obliko plačevanja, je za Radio Slovenija poročala novinarka Urška Jereb. Zeleno luč mora prižgati tudi politika, in sicer Evropski svet ter Evropski parlament.

Direktor oddelka za plačilni in poravnalni sistem v Banki Slovenije Simon Anko poudarja, da ob uvedbi tveganj ne sme biti, zato jih naslavljajo že zdaj. Zagotavlja tudi, da se z uvedbo digitalnih evrov ne bo ukinila ali nadomeščala gotovina. "Teh planov niti pomotoma ni."

Cilj ECB-ja je, da bo z digitalnimi evri moč plačevati tako prek spletne povezave kot brez nje. "Tudi ko bi omrežje padlo, bi lahko plačevali 'offline' tako kot danes plačujemo z gotovino v hribovskih kočah," je ponazoril Anko.

V praksi naj bi to izgledalo podobno, kot danes že plačujemo s plačilnimi brezstičnimi karticami, torej po principu "prisloni in plačaj", le da z mobilnim telefonom.

Kaj pa tisti, ki pametnih prenosnih telefonov nimajo, ali pa jih niso vešči? "Temu delu populacije bomo zagotovili fizične elemente, mogoče v obliki plačilne kartice, ki bo enako omogočala plačevanje z digitalnim evrom," je napovedal predstavnik Banke Slovenije.

Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Pobuda za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo zbrala dovolj podpisov

Dodal je še, da bo obseg plačevanja z digitalno valuto omejen, na koliko, še ni znano. Namen digitalnih evrov je namreč plačevanje – in ne varčevanje, je še poročala novinarka Urška Jereb.

Gotovina v ustavo?

Danes (ponedeljek) se izteče rok za zbiranje podpisov pod pobudo za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo. V združenju Povezani smo so zahtevanih 30 tisoč podpisov presegli že prejšnji teden. Z ministrstva za javno upravo so ob tem sporočili, da pravica do rabe gotovine ni ogrožena, saj jo zagotavljajo evropski predpisi.