Jedrska elektrarna Krško. Foto: BoBo
Jedrska elektrarna Krško. Foto: BoBo

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v Nuklearni elektrarni Krško (NEK), je za natančno določitev izvora puščanja in nadaljnjih korakov za njegovo sanacijo potrebna zaustavitev elektrarne, zato bo operativna posadka začela nadzorovano postopno zmanjševanje moči.

Ob zaustavitvi elektrarne se bo občasno lahko pojavljalo sproščanje pare iz sekundarnega – nejedrskega dela elektrarne, ki je slišno v neposredni okolici. Okoliške prebivalce elektrarne prosijo za razumevanje.

"Puščanje nima vpliva na zaposlene, prebivalstvo in okolje ter je pod vrednostjo, ki jo kot mejno določajo tehnične specifikacije," so ob tem zapisali v jedrski elektrarni.

Zmanjševanje moči reaktorja se bo začelo okoli 23. ure in bo potekalo postopoma, so za STA pojasnili v NEK-u. Koliko časa bo potekalo postopno zmanjševanje moči do same zaustavitve, za zdaj še ni znano.

Leon Cizelj. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Leon Cizelj. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Cizelj: Ne gre za pogost ali nevaren dogodek

"Dovoljeno puščanje obstaja in je v rangu puščanja kuhinjske pipe, za občutek, dobre tri litre na minuto. Seveda to puščanje zaznajo dosti prej, kot pride do tako velikega puščanja," je za STA pojasnil vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan Leon Cizelj. Glede na podatke iz medijev Cizelj ocenjuje, da sevalnih posledic na okolje in zaposlene ni pričakovati.

Dogodki, zaradi katerih je treba zaustaviti elektrarno, so po besedah Cizlja razmeroma redki. "V zadnjih desetih, petnajstih letih se morda na posamezno elektrarno enkrat ali dvakrat na leto zgodi kaj takega, ali pa tudi ne. To ni zelo pogosto, pa tudi ni nevarno," je zatrdil Cizelj.

Tudi avtomobilu spusti guma, večina jih že ima alarme za to

Takšna težava po njegovem mnenju ni povezana s samo starostjo tehnologije. "Nobena tehnika ni popolna, to se ve, zato so pripravljene metode, da se to zazna in odreagira pravočasno," je pojasnil Cizelj in dogodek primerjal s puščanjem pnevmatike na avtomobilu.

"Vsake toliko časa, ampak izredno poredko, se zgodi, da kakšna pnevmatika spusti, večina avtomobilov že ima alarme, da voznika takoj, ko pride do spuščanja zraka, opozori in lahko pravočasno ukrepa," je ponazoril.

Koliko časa bo trajala sanacija, je odvisno od same lokacije napake. Če je na toplem delu elektrarne, kjer se topli tok segreje na 300 stopinj Celzija, potem bodo morali elektrarno najprej ohladiti, kar pa lahko traja dan ali dva. Če pa je to na kakšnem od cevovodov, ki jih uporabljajo za vzorčenje vode ali kaj podobnega, potem pa morda niti ne bo trajalo tako dolgo, je ocenil Cizelj.

Dejan Paravan. Foto: BoBo/Borut Živulović
Dejan Paravan. Foto: BoBo/Borut Živulović

Paravan: Gre za standardni postopek, skrb je odveč

Prvi mož Gen energije Dejan Paravan je medtem ob robu okrogle mize o prihodnosti jedrske energije v Ljubljani pojasnil, da so v krški jedrski elektrarni odkrili pomanjkljivost, ki po protokolih zahteva zaustavitev elektrarne. "Gre za standardni postopek. Nikogar ni treba skrbeti," je poudaril. Od zadnjega remonta je jedrska elektrarna delovala s polno močjo, zato se lahko pojavijo tudi takšni zapleti, je pojasnil.

Poiskati je treba vzrok puščanja

Težave so povezane s primarnim hladilnim krogom, ki je v celoti znotraj zadrževalnega hrama, posebne zaščitne zgradbe. Po zaustavitvi bodo poiskali vzrok puščanja in ga odpravili, so pojasnili.

Kot je navedeno na spletni strani krške jedrske elektrarne, sta nalogi primarnega sistema proizvodnja in prenos toplote iz reaktorja do uparjalnikov, v katerih se proizvaja para. Primarni sistem je sestavljen iz reaktorja, uparjalnikov, črpalk primarnega hladila in tlačnika.

Da bodo preventivno zaustavili elektrarno, so iz NEK-a medtem že obvestili tudi Upravo RS za jedrsko varnost, je objavljeno na spletni strani uprave.

Neprekinjeno delovanje od lanske jeseni

NEK sicer neprekinjeno obratuje od konca enomesečnega remonta, ki je potekal lansko jesen. V okviru rednega remonta so 56 gorivnih elementov od 121 zamenjali s svežimi, nova sredica pa bo kot vir energije zadostovala za prihodnje poldrugo leto oz. do naslednjega rednega remonta, ki bo predvidoma potekal spomladi 2024.

Opravili so tudi 14 tehnoloških posodobitev, s katerimi bodo zagotovili zanesljivo dolgoročno obratovanje in tudi povečanje moči. Nova visokotlačna turbina bo predvidoma prispevala 10 megavatov moči oz. 90 gigavatnih ur večjo proizvodnjo električne energije letno.