Simbolična podoba načrtovanega drugega bloka jedrske elektrarne. Foto: GEN Energija
Simbolična podoba načrtovanega drugega bloka jedrske elektrarne. Foto: GEN Energija

Povečanje moči omogoča spremenjena zakonodaja, ki omejitve na 1100 megavatov (MW) ne določa več. Še pomembneje pa je, da se je zgodila energetska kriza, z njo pa še večja potreba po električni energiji, okrepilo se je zanimanje okoliških držav za soinvestitorstvo v projektu, je ob robu predstavitve projekta JEK 2 krškim občinskim svetnikom za Slovensko tiskovno agencijo povedal direktor Gen energije Dejan Paravan.

Dejan Paravan. Foto: BoBo
Dejan Paravan. Foto: BoBo

Morda celo dva jedrska bloka

Zaradi navedenih vzrokov so se "pragmatično odločili, da razširijo razpon mogočih različic in da odprejo pot tudi močnejšim enotam, v skrajnem primeru v razponu do 2400 megavatov, ali pa, glede na to, da jim izbrano mesto v Vrbini pri Krškem to omogoča, da se odločijo celo za dva jedrska bloka", je dodal.

Da se ne bi po nepotrebnem omejevali, so se odločili, da bodo pri pobudi za JEK 2 nadaljevali t. i. razširjeno ovojnico oz. razširjeno varianto moči. Pri odločitvi za večjo moč je tudi pomembno, da enoto do 1100 MW ponuja le ameriški dobavitelj Westinghouse, medtem ko so z razširjeno varianto odprli pot še drugima dvema dobaviteljema, francoski družbi EDF in južnokorejski družbi KHNP. S tem so si pri izbiri mogočih dobaviteljev tudi izboljšali pogajalsko izhodišče.

Kritično bo umeščanje v prostor

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v javno razpravo poslalo osnutek zakona o energetski politiki, v katerem jedrska energija po pisanju Financ ni omenjena.

Pri projektu JEK 2, ki so ga napovedali že pred časom, je sicer po njegovih besedah pomembno tudi to, da je vlada "prepoznala, da je to zelo pomemben projekt", da je zanj imenovala državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade in da se je oblikovala ustrezna delovna skupina, ki združuje posameznike z različnih ministrstev in druge predstavnike.

Najbolj kritično pri projektu je po Paravanovi oceni sicer umeščanje v prostor. V Gen energiji se pospešeno pripravljajo na oddajo vloge za njegov začetek, je dejal. Glede časovnega poteka projekta je napovedal, da naj bi vse ustrezne podlage za t. i. končno investitorjevo odločitev pripravili do leta 2028.