Jedrska elektrarna v Krškem. Foto: BoBo
Jedrska elektrarna v Krškem. Foto: BoBo

Po zaustavitvi elektrarne in vzpostavitvi stabilnega stanja so v Neku začeli iskati mesto puščanja, ki je bilo zaznano v četrtek. "Po pregledu je bilo ugotovljeno, da bo za natančno lociranje, ob upoštevanju zagotavljanja varnih pogojev za delo, potrebna tako imenovana hladna zaustavitev elektrarne. Operativna posadka bo tako začela s postopki ohlajanja elektrarne," so v elektrarni popoldne zapisali na spletni strani.

Po njihovih napovedih bodo po ohladitvi sistemov elektrarne v začetku prihodnjega tedna natančno locirali mesto puščanja in pripravili načrt potrebnih aktivnosti za njegovo odpravo.

Iz NEK-a so v četrtek sporočili, da je njihova operativna posadka zaznala povečano puščanje primarnega sistema znotraj zadrževalnega hrama. Zagotovili so, da puščanje ne vpliva na zaposlene, prebivalstvo in okolje ter je pod mejno vrednostjo. Ker je za natančno določitev izvora puščanja in nadaljnjih korakov za njegovo sanacijo potrebna ustavitev elektrarne, je operativna posadka v četrtek začela nadzorovano postopno zmanjševanje moči za preventivno ustavitev elektrarne.

Sorodna novica NEK bo preventivno zaustavljen: Puščanje pod mejno vrednostjo in nima vpliva na okolje

"Puščanje nima vpliva na zaposlene, prebivalstvo in okolje ter je pod vrednostjo, ki jo kot mejno določajo tehnične specifikacije," so poudarili v jedrski elektrarni. Tudi generalni direktor Gen energije Dejan Paravan je poudaril, da ni razlogov za skrb.

Da takšni dogodki niso nevarni, je za STA dejal tudi vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan Leon Cizelj. Koliko časa bo trajala sanacija, je po njegovih besedah odvisno od lokacije napake. Če je na toplem delu elektrarne, na katerem se topli tok segreje na 300 stopinj Celzija, potem bodo morali elektrarno najprej ohladiti, kar lahko traja dan ali dva. Če pa je to na katerem od cevovodov, ki jih uporabljajo za vzorčenje vode ali kaj podobnega, potem morda ne bo trajalo niti tako dolgo, je ocenil.

Čeprav v elektrarni zagotavljajo, da ni razlogov za skrb, pa so v Zvezi ekoloških gibanj prepričani, da puščanje primarnega sistema kaže na to, da je skrajni čas za zaprtje elektrarne. "Gre za dotrajanost nuklearke na primarnem delu, ki ga ni mogoče zamenjati z drugim in ga ni mogoče popraviti, razen če bi jo zamenjali v celoti," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Ob tem so dodali, da se jim gradnja drugega bloka v Krškem zdi nesmiselna.

NEK neprekinjeno obratuje od konca enomesečnega remonta, ki je potekal lansko jesen. V okviru rednega remonta so 56 gorivnih elementov od 121 zamenjali s svežimi, nova sredica pa bo kot vir energije zadostovala za prihodnje poldrugo leto oziroma do naslednjega rednega remonta, ki bo predvidoma spomladi 2024.

Opravili so tudi 14 tehnoloških posodobitev, s katerimi bodo zagotovili zanesljivo dolgoročno obratovanje in tudi povečanje moči. Nova visokotlačna turbina bo predvidoma prispevala deset megavatov moči oziroma 90 gigavatnih ur večjo proizvodnjo električne energije letno.