Med panogami, ki so najbolj prizadete, sta turizem in gostinstvo. Foto: EPA
Med panogami, ki so najbolj prizadete, sta turizem in gostinstvo. Foto: EPA

"Sveženj ukrepov, ki bodo veljali letos in prihodnje leto, je vreden 130 milijard evrov, 120 milijard evrov bo neposredno prispevala zvezna raven," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

Zgolj 15-stranski dokument med drugim predvideva znižanje davka na dodano vrednost (DDV), in sicer bo osnovna stopnja med julijem in decembrom namesto 19 odstotkov pri 16 odstotkih. Znižana davčna stopnja pa se bo spustila s sedmih na pet odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Skladno z vladno odločitvijo se bodo državne subvencije za nakup električnih avtomobilov podvojile na 6000 evrov. Sprva so bile na mizi tudi subvencije za nakup bencinskih in dizelskih avtomobilov, a tega koalicija po glasnih protestih okoljevarstvenikov na koncu ni umestila v sveženj.

Podjetja v sektorjih, ki jih je kriza najbolj prizadela, gre predvsem za turizem in gostinstvo ter zabavno industrijo, bodo med junijem in avgustom prejela premostitveno pomoč v višini 25 milijard evrov.

Restavracije in hoteli bi lahko dobili povrnjenih do 80 odstotkov fiksnih stroškov poslovanja, če bodo dokazali, da so se jim prihodki v primerjavi z letom prej znižali za 70 odstotkov.

Med ukrepi je tudi pomoč družinam v obliki izplačila posebnega dodatka v višini 300 evrov za vsakega otroka. Prav tako jim bo država znižala stroške elektrike.

Na dodatno pomoč lahko računajo tudi občine, ki se spopadajo z večjimi stopnjami brezposelnosti in izgubljenimi davčnimi prihodki. Med drugim jim bo država pomagala pri zagonu investicij.

Nemška vlada s 130 milijardami evrov spodbuja potrošnjo

Večilijardna pomoč nemškim železnicam in za javni promet

V ukrepu je zajeta tudi milijardna pomoč nemškim železnicam, ki se zaradi upada prometa spopadajo z velikim izpadom prihodka. Vlada naj bi jim za potrebe krepitve osnovnega kapitala zagotovila dodatnih pet milijard evrov; 2,5 milijarde evrov naj bi znašala tudi pomoč za javni potniški promet.

Črno-rdeča nemška koalicija bo na pomoč priskočila tudi lesnopredelovalni industriji, in sicer s 700 milijoni evrov. Denar naj bi bil namenjen za pogozdovanje, ohranjanje in trajno rabo gozdov. Po dveh sušnih letih se je tudi leto 2020 začelo z manjšimi količinami padavin, cene lesa pa so zaradi pandemije močno padle. Nemška vlada je že lani jeseni zveznim deželam namenila 800 milijonov evrov izredne pomoči za gozdove.

Novi ukrepi sledijo 1100-milijardnemu svežnju pomoči

"Govorimo o svežnju ukrepov za pomoč gospodarstvu, svežnju za prihodnost, s katerim se odgovorno odzivamo tako v evropskem kot svetovnem merilu," je dejala kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters

Obseg dogovorjenih ukrepov je presegel pričakovanja, poroča DPA. Novi sveženj pomoči prihaja po obsežnem, 1100 milijard evrov vrednem svežnju pomoči za ublažitev posledic pandemije novega koronavirusa, ki ga je vlada sprejela marca.

Finančni minister Olaf Scholz je poudaril, da bo za financiranje ukrepov potreben dopolnilni proračun, a o konkretnih številkah ni govoril. Vodja koalicijske Krščansko-socialne unije (CSU) Markus Söder je zatrdil, da sveženj ne bo vodil v prezadolževanje in ne bo pretirano obremenil prihodnjih generacij. Sveženj naj bi po njegovih besedah spodbudil optimizem.

Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier je medtem opozoril, da gre za največji sveženj ukrepov po letu 1949. Kot je pojasnil, je cilj Nemčijo vrniti na pot rasti v drugi polovici prihodnjega leta, na raven izpred pandemije covida-19 pa v drugi polovici leta 2022. "Vidi se luč na koncu predora," je optimističen.

Ifo: Znižanje DDV-ja bo spodbudilo nakupe le do poteka

Nemški gospodarski inštitut Ifo je prejšnji mesec napovedal, da se bo nemško gospodarstvo letos skrčilo za 6,6 odstotka. Nekatere druge napovedi pričakovani padec ocenjujejo z dvomestnimi številkami.

Ifo je novi sveženj pozdravil. Gre za širok nabor ukrepov, ki so v večini dobro premišljeni, so zapisali. Posebej jih veselijo ukrepi za stimuliranje potrošnje prek zagona javnih in zasebnih investicij ter podpora malim in srednje velikim podjetjem. Hkrati so zadovoljni, da rešitve upoštevajo okolju prijazne tehnologije in infrastrukturo.

V zvezi s predlaganim začasnim znižanjem DDV-ja so sicer zapisali, da bo potrošnike res spodbudil k nakupom, a bodo takoj, ko bo ukrep potekel, pomembno zmanjšali porabo.

Die Linke: Ukrepi so zamujena priložnost

Na ogromen nov sveženj že letijo tudi kritike. Levičarska stranka Die Linke ga je označila za "zamujeno priložnost". Vodja stranke Bernd Riexinger je na družbenem omrežju Twitter ocenil, da v stimulativnem paketu ni ključnih investicij in naprednih socialnih ter ekoloških idej.

Sveženj bo morala formalno potrditi še nemška vlada, pa tudi oba domova parlamenta.