Razvoj največjega evropskega gospodarstva so še naprej bremenile težave v dobavnih verigah in negativni učinki zaradi pandemije covida-19, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Nemško gospodarstvo si je po predlanskem strmem padcu uspelo opomoči, čeprav gospodarska uspešnost še ni dosegla predkrizne ravni," je dejal predsednik statističnega urada Georg Thiel.

Leta 2020 se je nemški bruto domači proizvod (BDP) zmanjšal za 4,9 odstotka, saj se je zaradi izbruha pandemije covida-19 velik del gospodarstva za nekaj časa ustavil.

Nemčija je skromno okrevanje dosegla "kljub še vedno trajajočim pandemičnim razmeram, več oviram pri dobavah in pomanjkanju materiala," je pojasnil Thiel.

"Zelo visoka pričakovanja, ki jih je v začetku leta 2021 imelo nemško gospodarstvo, so se le delno uresničila," je za AFP ocenila ekonomistka Fritzi Koehler-Geib.

V prvih napovedih za leto 2021 so bile predstavljene ocene rasti, ki so se povzpele do štirih odstotkov. Te napovedi so bile pozneje popravljene navzdol, saj so predelovalno industrijo ovirala ozka grla v dobavnih verigah in nove omejitve povezane s pandemijo.

Pomanjkanje materialov je še posebej močno udarilo po nemških proizvajalcih, ki so za svojo dejavnost precej odvisni od uvoza sestavnih delov in surovin. Zaradi pomanjkanja čipov so tako morali svojo proizvodnjo večkrat ustaviti izdelovalci avtomobilov.

V Nemčiji so lani na novo registrirali nekaj več kot 2,62 milijona osebnih avtomobilov, kar je desetina manj kot v letu 2020 in nov negativni rekord po združitvi Nemčije. Glede na predkoronsko 2019 je bilo na novo registriranih približno milijon avtomobilov manj, kar pomeni več kot četrtinsko zmanjšanje, je prejšnji teden objavil zvezni urad za motorna vozila KBA.

Obeti za gospodarsko rast so na splošno ugodni, vendar so tveganja velika, zlasti kratkoročno, je opozorila Koehler-Geib.

Počasna rast bi lahko negativno vplivala na novo vlado kanclerja Olafa Scholza in njene načrte za spodbujanje gospodarstva z naložbami v zeleni prehod.

Po podatkih nemškega statističnega urada so nemške javne finance leto končale 153,9 milijarde evrov v rdečem, pri čemer je javnofinančni primanjkljaj dosegel 4,3 odstotka BDP-ja.