Nemčija se zaradi energetske krize že sooča z visokimi cenami plina. Foto: Reuters
Nemčija se zaradi energetske krize že sooča z visokimi cenami plina. Foto: Reuters

Nemški regulator za energetska omrežja BNetzA je sporočil, da številke porabe energije kljub ponavljajočim se pozivom k omejitvi porabe kažejo, da je ta nadpovprečna. "Brez resnega zmanjšanja porabe, tudi v gospodinjstvih, se bomo pozimi težko izognili pomanjkanju plina," so poudarili v podjetju BNetzA.

Glede na danes objavljene številke je bilo v Nemčiji v tednu, ki se je začel 19. septembra, porabljenih 483 gigavatnih ur (GWh) energije, kar je nad povprečno porabo 422 GWh za obdobje med letoma 2018 in 2021.

Sorodna novica Nemčija z do 200 milijardami evrov pomoči za gospodinjstva in podjetja

V podjetju BNetzA so potrdili, da je bil omenjeni teden občutneje hladnejši, kot je bil v preteklih letih, a so ob tem opozorili, da se je treba kljub temperaturam držati zahtevanih prihrankov, sicer lahko pride do pomanjkanja plina. V izogib pomanjkanju bo treba porabo plina zmanjšati za vsaj 20 odstotkov.

Ruska invazija v Ukrajini je v Nemčiji povzročila akutno energetsko krizo, saj Moskva namreč vse bolj krni dobavo. Najmočnejše gospodarstvo v območju evra je bilo doslej močno odvisno od ruskega plina in se zdaj na vse pretege trudi zaloge pridobivati od drugih virov.

Nemška skladišča plina so po podatkih nemškega regulatorja zdaj zapolnjena 91,5-odstotno, a bo kljub temu potrebno varčevanje.

"S plinom je treba varčevati, četudi bo zdaj vse hladneje. Kaj bo, bo odvisno od vsakega od nas," je poudaril prvi mož BNetzA Klaus Müller.

Nemške pekarne opozarjajo, da ne bodo zmogle več delovanja ob tako visokih cenah elektrike in plina. Foto: Reuters
Nemške pekarne opozarjajo, da ne bodo zmogle več delovanja ob tako visokih cenah elektrike in plina. Foto: Reuters

V Franciji nagrade za varčne

Čez mejo v Franciji se bodo poleg opozoril poslužili tudi nagrajevanja varčnih gospodinjstev, ki jih bodo elektroenergetska podjetja nagradila z denarnimi nagradami in popusti v vrednosti tudi do 120 evrov.

Iz družbe TotalEnergies so v sredo sporočili, da bodo tistim odjemalcem, ki bodo vladne pozive k energetski varčnosti v zimskih mesecih udejanjili tudi v praksi, namenili med 30 in 120 evrov denarne nagrade.

Podatke o porabi bodo pridobili s pomočjo pametnih števcev, ki prikazujejo porabo v realnem času, nameščeni pa so v domove več kot treh milijonov odjemalcev, so sporočili iz družbe.

Program nagrajevanja gospodinjstev, ki jim bo uspelo porabo energije zmanjšati na še posebej obremenjene dneve, bo od sredine oktobra ponudila tudi energetska skupina Engie.

Odjemalcem, ki bodo porabo zmanjšali za od 10 do 20 odstotkov, bo Engie ponudil popust v znesku od pet do deset evrov, je povedala direktorica marketinga v podjetju Marion Deridder-Blondel.

V največjem dobavitelju električne energije francoskim gospodinjstvom EDF-ju, ki je v državni lasti in je zaradi izpadov delovanja jedrskih reaktorjev primoran elektriko kupovati od drugih proizvajalcev, novega načrta spodbujanja strank k varčevanju ne napovedujejo, saj uporabnikom za zmanjšanje porabe na najbolj obremenjene dneve popuste zagotavljajo že zdaj.