Sindikati so s stavko dosegli dogovor z vlado. Foto: Reuters
Sindikati so s stavko dosegli dogovor z vlado. Foto: Reuters
Stavka
Dogovor naj bi zvezno blagajno obremenil za dodatne 2,2 milijarde evrov letno. Foto: Reuters

Sindikati bodo tako prekinili nadaljnje stavkovne dejavnosti, ki so v prejšnjih tednih potekale v javnem prevozu, komunali, vrtcih, zdravstvu in drugih javnih službah.

Dogovor sindikalnih združenj Verdi in dbb z nemško vlado in lokalnimi oblastmi predvideva postopno zviševanje plač, in sicer za 3,19 odstotka že za aprilsko plačo, za 3,09 odstotka se bodo plače povišale s prihodnjim aprilom, za še 1,06 odstotka pa se bodo povišale s 1. marcem 2020, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Delavcem z nizkimi dohodki še enkratno izplačilo
Zaposleni z nizkimi dohodki bodo prejeli tudi enkratno izplačilo 250 evrov, plačna razmerja v javnem sektorju pa bodo prilagodili in jih naredili preglednejša, na spletni strani poroča Deutsche Welle.

Dogovor so dosegli po treh dneh pogajanj in nizu opozorilnih stavk po vseh državi prejšnji teden, ki so povzročile veliko težav predvsem v prometu.

Minister: Zaposlitve v javnem sektorju privlačnejše
Notranji minister Horst Seehofer je že izrazil zadovoljstvo glede dogovora. Kot je dejal, bodo zaposlitve v javnem sektorju postale privlačnejše, ne bo pa to preveč obremenilo državne blagajne.

Po njegovih besedah naj bi sicer dogovor zvezno blagajno obremenil za dodatne 2,2 milijarde evrov letno. Lokalne oblasti bodo morale po predvidevanjih Združenja uslužbencev v lokalni samoupravi (VKA) prispevati še dodatnih 7,5 milijarde evrov.

Pogajanja so sicer pozorno spremljali tudi v Evropski centralni banki (ECB). Vsakršno pomembno zvišanje nemških plač bi namreč lahko zvišalo inflacijo v vseh državah z evrom, to pa bi lahko vplivalo tudi na prihodnje odločitve ECB-ja glede stimulativnih ukrepov.