Avtoprevozniki zahtevajo vključitev v tretji sveženj protikoronskih ukrepov. Foto: BoBo
Avtoprevozniki zahtevajo vključitev v tretji sveženj protikoronskih ukrepov. Foto: BoBo

Če bo vlada avtoprevoznike ignorirala, se lahko po besedah predsednika sekcije za promet na OZS-ju Petra Piška pojavijo tudi "nemiri in cestne blokade". Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec na drugi strani verjame, da bo vlada imela posluh za sektor, ki prispeva 17 odstotkov BDP-ja.

"Padli smo iz prvega koronskega svežnja in padli smo iz drugega, upam, da si država ne bo dovolila, da bomo padli iz tretjega," je po današnjem srečanju upravnega odbora sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) poudaril predsednik Pišek.

Padli smo iz prvega koronskega svežnja in padli smo iz drugega, upam, da si država ne bo dovolila, da bomo padli iz tretjega.

Peter Pišek, predsednik sekcije za promet

Kot je dejal, zahtevajo takojšnjo finančno pomoč za likvidna sredstva, obratni kapital, naložbena sredstva, državno poroštvo in 30-letni odplačilni rok s poroštvom, moratorijem in ugodno obrestno mero. Po Piškovih besedah so ljudje v stresu in obupani. "Če ne bomo upoštevani niti v tretjem svežnju, se znajo zgoditi tudi nemiri, cestne blokade prevoznikov," je opozoril. "To so družine, ki so 30 ali 50 let ustvarjale logistična podjetja, ki so zdaj pred propadom. Če bomo šli pod vodo, nas nihče več ne bo obudil," je še dodal.

Minister izrazil razumevanje

Vrtovec je na srečanju izrazil razumevanje za panogo, vendar je dejal, da jim denarja ne more zagotoviti jutri, čeprav ve, da ga potrebujejo. "Lahko vse obljubim, ampak nimam vreče denarja," je dejal in prevoznike pozval k potrpežljivosti in razumevanju. "Računamo na tretji sveženj, ki se bo začel pripravljati v petek," je poudaril minister.

Po besedah državnega sekretarja Aleša Miheliča infrastrukturno ministrstvo pospešeno išče rešitve s SID banko, da bi sektor pridobil denar. Še danes se bodo predstavniki ministrstva sešli s predstavniki banke, je dejal. "Prizadevamo si tudi za shemo za nepovratna sredstva. Ne moremo pa tega zagotoviti jutri. Ocenjujemo, da bi lahko v od dveh do treh tednih prišli do finančnih sredstev," je dejal Mihelič.

Minister je ob tem poudaril, da je avtoprevozništvo ena izmed hrbtenic slovenskega gospodarstva glede na prispevek bruto domačega proizvoda, od nje pa so odvisni tudi drugi segmenti gospodarstva, od gradbeništva, turizma, proizvodnje in tako dalje. Prevoznikom je zagotovil, da bo storil vse, kar je v njegovih močeh, da prepreči propad podjetij v sektorju.

Infrastrukturno ministrstvo pospešeno išče rešitve s SID banko, da bi sektor prišel do denarja Foto: Reuters
Infrastrukturno ministrstvo pospešeno išče rešitve s SID banko, da bi sektor prišel do denarja Foto: Reuters

Težave s kreditiranjem

Predsednik OZS-ja Branko Meh je poudaril, da prevozniki ne dobijo posojil pri komercialnih bankah. "Te želijo imeti boniteto, a če so bile obratovalnice zaprte in je prevozništvo delalo s polovično zmogljivostjo, sredstev ni in tudi bonitete ni," je poudaril. Med drugim si v OZS-ju po Mehovih besedah želijo tudi, da se v tretji sveženj vnese ukrep, da lahko prevozniki plačajo DDV po plačani realizaciji.

Pišek pa je po srečanju poudaril še, da se prevozništvo v nekaterih segmentih že deset let ne premakne z mrtve točke. "Prosili smo ga za uporabo vseh njegovih virov, da pridemo naprej tudi na zakonodajnem področju, pri umeščanju infrastrukture v prostor. Vemo, da v Sloveniji ničesar ne moreš umestiti v prostor, in zahtevamo prednostno obravnavo za umeščanje logistične infrastrukture v prostor," je srečanje z ministrom še strnil predsednik sekcije za promet.

OZS predstavil svoje predloge za reševanje prevoznikov