Foto: Reuters
Foto: Reuters

Spiegel poroča, da je prvi mož Deutsche Bahna Richard Lutz ministra za promet Andreasa Scheuerja obvestil, da je podjetje globoko v rdečih številkah. Finančne potrebe naj bi samo letos dosegale 10 milijard evrov.

DPA je medtem pridobil informacijo, da bo potrebna pomoč države v znesku od osem do 10 milijard evrov v štirih letih. Pri tem bi lahko železnice približno polovico sredstev zagotovile same, a bi morala vlada dvigniti dovoljeno zgornjo mejo zadolževanja.

Železnice večji del prevozov opravljajo še naprej. Foto: Reuters
Železnice večji del prevozov opravljajo še naprej. Foto: Reuters

Koncern je zaradi epidemije novega koronavirusa omejil poslovanje, čeprav večji del prevozov opravlja še naprej in s tem zagotavlja osnovno storitev ter omogoča prevoz na delo nujnemu osebju, kot so zdravniki, medicinske sestre, policisti in trgovci.

Se je pa krepko znižalo število potnikov, še posebej v medkrajevnem prometu, upadlo je na okoli od 10 do 15 odstotkov predkrizne ravni. Ob tem železnice obremenjujejo še težave v tovornem prometu.

Odpuščanje "ni sprejemljivo"

V Deutsche Bahnu so povedali, da so v povezavi s situacijo, ki jo je prinesla kriza, "v pogovorih z lastnikom". Nadzorni svet naj bi položaj natančneje ocenil po seji 15. maja, na kateri bo pretresel aprilske podatke.

Govori se sicer o možnostih sprejetja določenih varčevalnih ukrepov, investicije pa naj bi ostale na visoki ravni. Sindikat železarjev EVG je že sporočil, da odpuščanje ni sprejemljivo.

Nemška vlada je kot lastnica Deutsche Bahna lani že potrdila milijardno dokapitalizacijo podjetja. Vendar pa je poraba tega denarja že določena, in sicer za modernizacijo infrastrukture.