Plinska elektrarna v Lingnu. Foto: EPA
Plinska elektrarna v Lingnu. Foto: EPA

Kot je v pisnem prispevku v današnji izdaji dnevnika Bild posvaril Lindner, je treba narediti vse, da ne bi ob plinski izbruhnila še električna kriza. Vodja koalicijskih liberalcev (FDP) zato predlaga, da se plin ne uporablja več za proizvodnjo elektrike, po potrebi pa bi lahko namesto tega podaljšali delovanje nemških jedrskih elektrarn do leta 2024.

Kot je dodal, ima pooblastila za sprejetje teh ukrepov minister za gospodarstvo Robert Habeck. A ta je predloge Lindnerja danes že zavrnil in posvaril, da bi ustavitev proizvodnje elektrike iz plina vodila v krizo in celo izpade oskrbe z elektriko oziroma t. i. blackoute. Je pa zatrdil, da si prizadevajo v čim večji meri zmanjšati uporabo plina za proizvodnjo elektrike.

Nemčija je močno odvisna od ruskega plina, Moskva pa je dobavo tega po plinovodu Severni tok 1 prejšnji teden zmanjšala na le 20 odstotkov polne zmogljivosti. Zmanjšana dobava je okrepila strahove, da bi lahko Nemčija pozimi ostala brez zadostnih zalog plina, kar bi pomenilo katastrofo za gospodarstvo in posameznike.

A nemška politika je razdeljena glede tega, kako čim hitreje zmanjšati energetsko odvisnost od Rusije in obenem ostati na zastavljeni poti zelene tranzicije.

Od 1. oktobra bodo smele nekatere elektrarne na premog znova začasno proizvajati elektriko, pojavile pa so se tudi pobude za podaljšanje delovanja še zadnjih treh nemških jedrskih elektrarn, ki bi se sicer morale ustaviti s koncem letošnjega leta. Te podpirajo predvsem liberalci in konservativna unija CDU/CSU, medtem ko so socialdemokrati (SPD) in Zeleni proti.