Nemci želijo prometni koridor med Baltikom in severnim Jadranom. Foto: AhkSlo
Nemci želijo prometni koridor med Baltikom in severnim Jadranom. Foto: AhkSlo
Luka Koper
Po mnenju Nemcev ima Luka Koper odlične možnosti za priključitev h koridorju. Foto: AhkSlo
Werner Burkart, Gertrud Rantzen, Volker Schlotmann , Gregor Veselko
Na Slovensko-nemški gospodarski zbornici, ki jo vodi Gertrud Rantzen, poudarjajo, da je Nemčija ključnega pomena za slovensko gospodarstvo. Foto: AhkSlo

Gospodarski delegaciji iz najsevernejše nemške dežele Mecklenburg-Predpomorjanska (Mecklenburg-Vorpommern) in iz Posarja (Saarland) sta v Slovenijo na povabilo Slovensko-nemške gospodarske zbornice prišli z več kot 70 predstavniki podjetji in spremljajočimi predstavniki deželnih gospodarskih ministrstev.

Kot so za MMC pojasnili na Slovensko-nemški gospodarski zbornici, izkazano zanimanje nemških podjetij kaže na to, da je Slovenija za nemške gospodarstvenika zanimiva iz več razlogov: logistično - kot vstopna točka za nemško blago s severnega Jadrana - in ekonomsko v smislu iskanja partnerjev za proizvodnjo polizdelkov, kar slovenskim podjetjem prinaša nove posle.

"Scanadria": vez med Baltskim morjem in severnim Jadranom
Nemška zvezna dežela Mecklenburg-Predpomorjanska intenzivno podpira gradnjo koridorja med Jadranskim morjem in Baltskim morjem za večji pretok blaga in okrepitev gospodarskega sodelovanja od Skandinavijo, prek dežele Meklenburg-Predpomorjanska do Jadranskega morja. Koridor bi tako povezoval velika srednjeevropska mesta severne Italije in Slovenije z Baltskim morjem.

V ta namen je nemški minister za promet, gradnjo in razvoj podeželja dežele Mecklenburg-Predpomorjanska Volker Schlotmann (SPD) skupaj z delegacijo predstavnikov podjetij (med njimi so bili tudi predstavniki največjega nemškega pristanišča v Baltskem morju Rostock) konec marca obiskal Slovenijo ter se srečal z gospodarstveniki in s slovenskimi predstavniki pristojnih agencij in ministrstev. Po mnenju Nemcev ima Luka Koper odlične možnosti za priključitev h koridorju.

Krepitev sodelovanje med Slovenijo in Posarjem
Na začetku tedna je našo državo obiskala gospodarska delegacije iz Posarja, ki jo je vodil deželni gospodarski minister Christoph Hartmann (FDP). Posarje z nekaj več kot milijonom prebivalcev je v primerjavi s preostalimi zveznimi deželami ena izmed manjših nemških dežel. Jedro gospodarskega razvoja v Posarju je industrija, ki jo je kriza sicer močno prizadela, saj se je proizvodnja zmanjšala za desetino.

Obuditev nemškega gospodarstva s povečanjem naročil pa je obudila tudi posarsko gospodarstvo, katerega prihodki so se povečali za 18 odstotkov, kar je več, kot je znašalo nemško povprečje (13,6 odstotka), so poudarili na zbornici. Posarje je v preteklem letu v Slovenijo izvozilo za 34 milijonov evrov blaga, iz Slovenije pa uvozilo za 28,7 milijona evrov blaga. Na obisku je Hartmann poudaril, da želijo gospodarske odnose med Slovenijo in Posarjem še nadgraditi s srečanji s slovenskimi podjetji tudi v prihodnje.

"Nemčija je ključnega pomena za slovensko gospodarstvo"
Na Slovensko-nemški gospodarski zbornici so še poudarili, da se bodo tudi v prihodnosti trudili za zaščito nemških naložb v Sloveniji in si dejavno prizadevali s povezovanjem slovenskih in nemških podjetij ustvarjati nove posle. Ob tem poudarjajo, da je Nemčija ključnega pomena za slovensko gospodarstvo.

Blagovna menjava med državama je po navedbah zbornice v prvih desetih mesecih dosegla 7,3 milijarde evrov, kar je več kot znaša skupna vsota trgovine z vsemi sosednjimi državami. Slovenska podjetja izvozijo v Nemčijo 19,5 odstotka svojega celotnega izvoza v tujino in pri tem zaposlujejo več kot 40 tisoč delavcev.

Kot priznanje dozdajšnjemu skupnemu gospodarskemu sodelovanju bo Slovensko-nemška gospodarska zbornica v prihodnjih mesecih predvidoma na poslovnem forumu gostila tudi nemško kanclerko Angelo Merkel, so na zbornici pojasnili za naš portal.