V Frankfurtu se je indeks DAX30 dopoldne zvišal za tri odstotke, po objavi drugegaga najpomembnejšega nemškega makroekonomskega kazalca, indeksa Zew, pa se je njegov pribitek prepolovil. Foto: Reuters
V Frankfurtu se je indeks DAX30 dopoldne zvišal za tri odstotke, po objavi drugegaga najpomembnejšega nemškega makroekonomskega kazalca, indeksa Zew, pa se je njegov pribitek prepolovil. Foto: Reuters
Zlato je doseglo 1.910 dolarjev in vse kaže, da se bo avgusta njegova cena na mesečni ravni povzpela največ v zadnjih 29 letih. Vedno več analitikov opozarja, da se napihuje špekulativni balonček, konča pa se lahko tako, kot se je spomladi pri srebru, ki je strmoglavilo s 50 na dobrih 30 dolarjev. Foto: EPA

Preliminarni kitajski indeks PMI je avgusta porasel na 49,8 točke in tako okreval po julijskem padcu na 28-mesečno dno (47,2). Kaže, da se na Kitajskem le ne vznemirjajo preveč zaradi težav zahodnih gospodarstev in da razpoloženja ni pokvarila niti osrednja banka z zaostrovanjem denarne politike. Posel teče nemoteno ali, kot bi rekli Angleži: "business as usual".

Zew padel močneje od napovedi
Na povsem drugačen odziv je naletela objava avgustovske indeksa Zew, ki meri optimizem nemških podjetnikov. Julija je bila njegova vrednost minus 15,1 točke, avgusta že minus 37,6 točke. Zew drsi že pol leta zapored, tokratni padec pa je bil večji od pričakovanj. Nemški podjetniki so pesimistični in jih je strah, potem ko se je povečala možnost za recesijo v ZDA, vodilna gospodarska velesila pa je izgubila najboljšo bonitetno oceno. Nemčija je imela v drugem četrtletju le 0,1-odstotno gospodarsko rast, evrsko območje pa 0,2-odstotno.

Zlato vredno že več kot 1.900 dolarjev
Razpoloženje na borzah se je po turbulentnem prejšnjem tednu sicer popravilo, še vedno pa so svetovni delniški trgi v povprečju za skoraj 20 odstotkov pod letošnjim vrhom. Tokijski Nikkei je torkovo trgovanje končal za 1,2 odstotka v plusu, frankfurtski DAX30 (5.636 točk) pa je po uri trgovanja poskočil za tri odstotke, vendar po objavi indeksa Zew izgubil zalet. Zlato, ki je prvič preseglo mejo 1.900 dolarjev in doseglo že 1.910 dolarjev, je zdrsnilo na 1.875 dolarjev. Evro se je okrepil in zelo približal meji 1,45 dolarja.

HP-jeve delnice le okrevale
V New Yorku je bilo ponedeljkovo trgovanje pozitivno. Indeks Dow Jones (10.854 točk), ki je prejšnji teden padel za štiri odstotke, se je zvišal za tretjino odstotka, kar je zasluga podražitve delnic velikih tehnoloških podjetij. Hewlett Packard, ki je v petek strmoglavil za 20 odstotkov (največ po borznem zlomu 1987), je pridobil 3,6 odstotka. Na negativni strani tečajne liste so bile spet banke. Vrednost delnic Bank of Americe je padla za skoraj osem odstotkov, saj namerava banka ukiniti 3.500 delovnih mest.

V Ljubljani po štirih dneh padanja spet podražitve
Na Ljubljanski borzi je bil pol ure pred koncem trgovanja indeks SBI TOP po štirih negativnih dneh in padcu na zgodovinsko dno spet v zelenem območju. Med delnicami v prvi kotaciji so se pocenile le Gorenjeve in zdrsnile na 6,25 evra. Tečaj Nove KBM se je povzpel za skoraj dva odstotka, na 5,5 evra. Cena Telekoma se je zvišala na 66 evrov. Z najprometnejšo Krko so trgoval v razponu med 55,45 in 56,30 evra.