Poslovanje v Rusiji je med drugim ustavil tudi BMW. Foto: Reuters
Poslovanje v Rusiji je med drugim ustavil tudi BMW. Foto: Reuters

Posledice vojne bodo verjetno otežile okrevanje nemškega gospodarstva, ki si ga je največje evropsko gospodarstvo obetalo v drugem četrtletju tega leta. "Vpliv sankcij in vojne na vse gospodarske sektorje je tako močan, da se lahko bojimo velikega vpliva," je dejal Habeck.

Ob tem je pohvalil podjetja, ki so "kljub težkemu poslovnemu okolju" podprla sankcije in mednarodni odziv na agresijo Moskve.

Sorodna novica Posledice ukrajinsko-ruske vojne: sledi sprememba poslovanja sveta, kot smo ga poznali do zdaj?

ZDA in EU so skupaj z zaveznicami proti Rusiji uvedli številne sankcije, s katerimi želijo ohromiti rusko gospodarstvo. Ob teh sankcijah so svoje poslovanje v Rusiji začasno ustavili tudi nekateri nemški avtomobilski proizvajalci, kot so Volkswagen, Daimler in BMW.

Nemški gospodarski minister Robert Habeck. Foto: Reuters
Nemški gospodarski minister Robert Habeck. Foto: Reuters

"Hvaležni moramo biti, da vsa podjetja, s katerimi sem govoril, tako v ZDA kot pri nas, v celoti podpirajo sankcije, čeprav zanje predstavljajo precejšnje breme, čeprav so prizadeti zaposleni in so razmere napete," je dejal Habeck.

Vlada bo nadomestila del izgub

Kot je pojasnil, bo nemška vlada pomagala zaščititi prizadeta podjetja pred posledicami. Tako bo Berlin prek svojega javnega posojilodajalca KfW dal na voljo poceni posojila, da bi podjetjem pomagal nadomestiti del izgub.

"Nemška podjetja so v Rusijo vložila približno 20 milijard evrov," je dejal, od tega je bilo le približno 7,4 milijarde evrov zavarovanih.

Habeck je opozoril tudi na vpliv naraščajočih stroškov energije in motenj pri dobavi nekaterih surovin v času, ko se Nemčija tako kot preostala Evropa že spopadata z naraščajočo inflacijo. Z rahljanjem ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa in blaženjem ovir v dobavnih verigah si je Nemčija to pomlad obetala gospodarsko okrevanje.

Vendar mora Nemčija zdaj upoštevati "posledice vojne", je dejal. "In še enkrat je treba povedati, da je Vladimir Putin tisti, ki je svetovno skupnost obremenil s temi posledicami," je še poudaril minister.