Nemško gospodarstvo je v letošnjem drugem četrtletju okrepilo nekaj bolj, kot so kazali prvi izračuni. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je v primerjavi s prvim četrtletjem zvišal za 1,6 odstotka, so danes sporočili iz zveznega statističnega urada. Prva ocena statistikov je bila za 0,1 odstotne točke nižja.

Potem ko je koronska kriza v začetku leta 2021 vnovič skrčila gospodarsko aktivnost v Nemčiji, po najnovejših izračunih za dva odstotka, se tako lahko Nemčija v drugem četrtletju spet pohvali z gospodarsko rastjo.

V primerjavi s četrtim četrtletjem 2019, zadnjim četrtletjem pred pandemijo covida-19, je bil obseg BDP Nemčije med letošnjim aprilom in junijem še vedno nižji za 3,3 odstotka, je na svojih spletnih straneh objavil statistični urad s sedežem v Wiesbadnu.

Ob obsežnem sproščanju ukrepov za preprečevanje okužb z novim koronavirusom se je v drugem četrtletju povečala predvsem potrošnja. Zasebna potrošnja je bila za 3,2 odstotka višja kot v prvem četrtletju, država je svoje izdatke povečala za 1,8 odstotka.

Povečale so se tudi investicije. Investicije v opremo, torej predvsem v stroje, naprave in vozila, so bile tako kot tudi gradbene investicije od tistih v začetku leta 2021 večje za 0,3 odstotka.

Prav tako je porasel obseg blagovne menjave. Nemška podjetja so v drugem četrtletju izvozila za 0,5 odstotka več blaga in storitev kot v prvem četrtletju, vrednost uvoza pa je porasla celo za 2,1 odstotka.