Bia Separations. Foto: Bia Separations
Bia Separations. Foto: Bia Separations

Družba Sartorius bo, kot so zapisali na spletni strani podjetja, del kupnine v znesku 240 milijonov evrov plačala v gotovini, preostalih 120 milijonov evrov pa z delnicami družbe Sartorius Stedim Biotech, katere hčerinska družba naj bi postala Bia Separations.

Kot je dejal ustanovitelj in direktor Bia Separations Aleš Štrancar, bo partnerstvo s Sartoriusom, ki ima svetovno razvito prodajno in servisno mrežo, v prihodnjih letih pomembno prispevalo k rasti prodaje podjetja Bia Separations. Rene Faber iz Sartoriusa pa je poudaril, da se veselijo združiti moči z visoko usposobljeno ekipo podjetja Bia Separations, skupaj s katerim bodo še naprej vlagali v inovacije in rast.

Podjetje Sartorius iz Göttingena zaposluje približno 9000 ljudi, letno pa pridela približno 1,8 milijarde evrov prihodkov. Ajdovsko podjetje Bia Separations razvija monolitne tehnologije in proizvaja monolitne kromatografske kolone za proizvodnjo, čiščenje in analizo večjih bioloških molekul, kot so virusi, plazmidna DNK, eksosomi, protitelesa, bakteriofagi in večji proteini. Podjetje zaposluje približno 120 ljudi.

Družba se je avgusta 2016 znašla v prisilni poravnavi, in sicer na lasten predlog, ker ji je avstrijski solastnik dolgoval 3,5 milijona evrov. V nadaljevanju je želel družbo z ugovori na vodenje poravnave spraviti v stečaj in proizvodnjo preseliti v Avstrijo, a je po končanih pravnih manevrih sodišče leta 2018 prisilno poravnavo potrdilo, družba pa je izvedla tudi dokapitalizacijo.