Katere nepremičnine bi bile obdavčene, se še ne ve, to bo znano, ko bo ministrstvo za finance poslalo gradivo v obravnavo. Foto: EPA
Katere nepremičnine bi bile obdavčene, se še ne ve, to bo znano, ko bo ministrstvo za finance poslalo gradivo v obravnavo. Foto: EPA

Zakon, o katerem se govori že kar nekaj časa, prej ne more začeti veljati zaradi tehničnih pogojev, predvsem razpložljivosti celotne informacijske osnove, vlada pa naj bi predloge strukturnih sprememb sprejemala prihodnji teden. Več o davku na nepremičnine ni znano.

Kakšna bi bila obdavčitev, ni še znano
Pred časom je MMC na ministrstvo za finance že naslovil vprašanje, katere nepremičnine nameravajo obdavčiti, vendar točnega odgovora nismo dobili, sporočili so nam le, da bodo podrobnejše informacije znane, ko bo gradivo pripravljeno za obravnavo. Po nekaterih ugibanjih naj bi vlada razmišljala o obdavčitvi tistih nepremičnin, v katerih lastniki ne prebivajo, ampak zanje pomenijo finančno naložbo ali pa jih oddajajo v najem.

Tako vemo le, da je splošna oblika premoženjskega davka v pripravi že leta, davek pa naj bi nadomestil sedanje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

"Večjih sprememb ne bo"
Ministrstvo kot razloga za uvedbo novega davka na nepremičnine sicer med drugim navaja povečanje prihodkov iz tega vira, a je ekonomist Tine Stanovnik prepričan, da večjih sprememb ne bo. Kot nam je razložil že pred tedni, bistvenih sprememb ni pričakovati, saj meni, da bi davek pomenil približno enak strošek kot nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

Ob tem je Stanovnik še opozoril, da bi večje obdavčenje lastnikov, ki imajo nepremičnine kot kapitalske naložbe ali jih oddajajo v najem, lahko pomenilo tudi povečanje možnosti izogibanja obdavčenju, predvsem tako, da bi se lastnina prepisala na drugega lastnika.