Cena rabljenih stanovanj so  letos poskočile. Foto: BoBo
Cena rabljenih stanovanj so letos poskočile. Foto: BoBo

Trg je znova živahen, cene stanovanj se zato že nekaj časa zvišujejo, stanovanjsko kreditiranje pa se je medletno povečalo za 2,7 odstotka. Nepremičnina se zdi smiselna naložba, a ni brez tveganj.

Že dobro leto se krepi prodaja nepremičnin, letos je še bolj poskočila, z njo pa tudi cene, zlasti rabljenih stanovanj, pravi Alen Komič iz nepremičninske agencije ABC.

"Obrestne mere vezave pri bankah so prenizke za to, kar bi ljudje želeli. V Sloveniji pa je bilo tradicionalno mišljenje, da je naložba v nepremičnino varna naložba. Slika v državi je boljša, klima je boljša, optimizem se je vrnil na trg in vse skupaj posledično pomeni, da je prodaja narasla," dodaja Komič.

Obresti na dolgoročno vezana sredstva v bankah znašajo le še okrog pol odstotka, medtem ko so donosi iz oddajanja nepremičnine v najem nekje med petimi in devetimi odstotki.

Zato ni čudno, če tudi v drugih evropskih državah, najbolj izrazito v Nemčiji, opažajo povečanje nakupa in najema. Nepremičnine so manj tvegane kot delnice in bolj kot obveznice. Eno izmed tveganj pa je izpostavljenost razmeram v slovenskem gospodarstvu. Če se to zalomi, gredo tudi cene stanovanj navzdol.

"Če se damo v kožo povprečnega Slovenca, ta kupi nepremičnino kot naložbo, povečuje izpostavljenost prvič v Sloveniji in drugič v zgolj eni sami naložbi. S tem si nekako sistematično povečuje tveganje. Pri nepremičnini gre za manj likvidno naložbo. Če se kar koli nepredvidljivega zgodi in moraš hitro prodati nepremičnino, boš moral naložbo prodati z nekim diskontom," opozarja Marko Bombač iz NLB Skladov.

Banka Slovenije pa opozarja na še eno tveganje. Kdor jemlje dolgoročno stanovanjsko posojilo s spremenljivo obrestno mero, ki je zdaj izredno nizka, mora računati, da lahko ta naraste in se z njo močno poveča breme servisiranja dolga. Zato se vedno več ljudi odloča za posojilo s fiksno obrestno mero.