V prestolnici je povpraševanje po stanovanjih znatno preseglo ponudbo. Foto: BoBo
V prestolnici je povpraševanje po stanovanjih znatno preseglo ponudbo. Foto: BoBo

Povpraševanje najbolj presega ponudbo v Ljubljani, predvsem pa zelo veliko ljudi stanovanja kupuje kot naložbo, torej z namenom, da jo bodo oddajali. Alen Komić pove, da se je v praksi že zgodilo, da je bilo s kupcem že vse dogovorjeno, pa je potem prišel zaradi majhne ponudbe drug kupec in ponudil višjo ceno od oglaševane.

V soseski Tivoli, kjer gradita Kolektor in Gorenje, bo stal objekt Ypsilon za Bežigradom. Čeprav stanovanja še niso zgrajena, so že prodana, preprodajajo se celo rezervacije za stanovanja.

V Mariboru novih stanovanj praktično ni
Nič drugače ni v Mariboru, vendar v štajerski prestolnici raste zgolj povpraševanje po rabljenih stanovanjih, saj novih praktično ni, pove Jože Murko z agencije Dodoma. Komić poudarja, da je k povpraševanju znatno pripomogla nizka cena posojil, drugi razlog pa vidi tudi v izboljšanih gospodarskih razmerah. Poleg tega DUTB pospešeno prevzema nepremičnine v stečajnih postopkih. Slaba banka je kar nekaj časa prodajala stanovanja v Celovških dvorih, v treh prodajnih fazah ji je uspelo zdaj prodati praktično vse.

Poglejmo še cene. Novo dvosobno stanovanje se v Ljubljani prodaja za od 3.000 do 3.500 evrov za kvadratni meter, v Mariboru od 1.800 do 2.000 za kvadratni meter. Rabljena stanovanja pa se v Ljubljani prodajajo po ceni od 2.000 do 2.400 za kvadratni meter, v Mariboru pa od 900 do 1.000 evrov za kvadratni meter.

Povpraševanje po stanovanjih poskočilo v nebo
Povpraševanje po stanovanjih poskočilo v nebo