Foto: BoBo
Foto: BoBo

V zadnjih dveh letih so se za nakup JUB-a potegovale tri družbe, je za Radio Slovenija poročala Urška Jereb. Zmagal naj bi avstralski DULUX, ki je del japonske multinacionalke Nippon Paint Holdings. Za delnico JUB-a naj bi ponudil 5500 evrov, kar pomeni, da naj bi bilo podjetje prodano za dobrih 191 milijonov evrov. Nizozemski konkurent AKZO Nobel naj bi sicer za delnico ponudil 300 evrov več, vendar so ga lastniki zavrnili, ker se ni zavezal, da bo družba sedež in proizvodnjo ohranila v Sloveniji.

Po pisanju Financ pa se je DULUX zavezal k ohranjanju proizvodnje in razvoja v Dolu pri Ljubljani, ohranitvi blagovne znamke, JUB pa naj bi postal središče avstralske družbe za njeno poslovanje v Evropi.

V končnem izboru naj bi se za družbo potegoval še izraelski Tambour, so poročale Finance.

Sorodna novica Japonski Kansai Paint končal prevzem Heliosa

In kdo JUB pravzaprav sploh prodaja? Večinoma gre za nekdanje vodilne in zaposlene v podjetju, ki družbo obvladujejo prek družbe pooblaščenke, v njej pa imajo 65-odstotni delež mali vlagatelji. Če bo prevzemna cena 5500 evrov za delnico obveljala, potem to pomeni, da bodo lastniki iztržili lepo ceno. Konkurenčen in dvakrat večji Helios je bil namreč pred petimi leti prodan za 250 milijonov evrov. Poznavalci so prepričani, da je čas za prodajo skupine JUB odličen, podjetje je namreč prav v času pandemije – torej lani – povečalo EBITDA za petino, na dobrih 11 milijonov. Prodajni postopek skupine, ki zaposluje nekaj manj kot 800 ljudi, se je sicer začel pred dvema letoma, ko so lastniki podpisali delničarski sporazum, je poročal Radio Slovenija.

Neto dolg družbe je ob koncu lanskega leta znašal 2,2 milijona evrov, še pišejo Finance.

Neuradno: JUB prodan