Od največjega slovenskega gradbenega podjetja je ostalo bore malo. Foto: MMC RTV SLO
Od največjega slovenskega gradbenega podjetja je ostalo bore malo. Foto: MMC RTV SLO

V SCT-ju, ki ga vodi Ivan Zidar, so že pripravili predlog za stečaj, ki naj bi ga na okrožno sodišče v Ljubljani vložili v začetku prihodnjega tedna, piše Dnevnik. Za to naj bi se v SCT-ju, ki ima okrog 600 zaposlenih, od tega jih je 400 že na čakanju, odločili zaradi popolne blokade pri načrtovani izpeljavi prisilne poravnave.

Družba je samo v zadnjih dveh mesecih izgubila več kot deset večjih projektov, zaradi zapletov s financiranjem pa je ostala še brez zadnjega večjega posla, gradnje priključkov na beograjsko obvoznico. Spodletelo pa se je tudi pri osemmilijonskem posojilu, ki naj bi ga SCT-ju za plače in zagon del zagotovilo hrvaško podjetje EMS Holding.
Neprijetno za banke
Poleg skoraj 200 milijonov evrov dolgov do 2.300 upnikov bo banke stečaj močno udaril po žepu, saj naj bi naročniki po ocenah družbe unovčili vsaj za 160 milijonov evrov garancij. Tudi zato bo zanimivo videti, ali in kaj se bo v dneh pred uradno razglasitvijo stečaja dogajalo z dokumentacijo, ki je v prostorih družbe. Prisilna upraviteljica SCT Marija Magdalena Šantl včeraj pozno popoldne ni bila dosegljiva za pojasnila, še piše Dnevnik.

Že dalj časa le vprašanje časa
Kot smo že poročali, se stečaj SCT-ja napoveduje že dalj časa. Potem ko so konec lanskega leta napovedali, da so plačilno nesposobni in sprožili postopek prisilne poravnave, je šlo z družbo samo navzdol.

Večji naročniki so začeli odpovedovati en posel za drugim, na dan pa so prihajale tudi zgodbe o izkoriščanju delavcev in neplačevanju prispevkov. V začetku marca letos so v družbi napovedali, da jim bo hrvaška družba EMS Holding, v lasti nemškega državljana turškega rodu Metina Selvija, ki naj bi bil povezan celo z nekdanjim KGB-jem, posodila 60 milijonov evrov, s katerimi bodo ponovno zagnali proizvodnjo in plačali delavce.

Upniki, zlasti NLB in Abanka, so bili že na začetku skeptični do načrta prisilne poravnave. Do danes pa se je izkazalo, da s posojilom očitno ne bo nič in družbo očitno čaka žalostna usoda.