Na zavodu za zaposlovanje se je julija na novo prijavilo 6587 brezposelnih, 31,1 odstotka več kot junija in 2,4 odstotka manj kot julija lani. Foto: BoBo
Na zavodu za zaposlovanje se je julija na novo prijavilo 6587 brezposelnih, 31,1 odstotka več kot junija in 2,4 odstotka manj kot julija lani. Foto: BoBo
Delavec
Največjo rast števila zaposlenih predvidevajo delodajalci iz gradbeništva ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti. Foto: BoBo

Na zavodu za zaposlovanje se je julija na novo prijavilo 6587 brezposelnih, 31,1 odstotka več kot junija in 2,4 odstotka manj kot julija lani. Med novoprijavljenimi je bilo 4234 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 839 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 548 iskalcev prve zaposlitve.

Od 6706 brezposelnih, ki jih je zavod julija odjavil iz evidence, so se zaposlili oz. samozaposlili 4303 ljudje, kar je 21 odstotkov manj kot junija in 14 odstotkov manj kot julija lani.

Največ novih brezposelnih v Novem mestu
Brezposelnost se je na mesečni ravni povečala v treh območnih službah zavoda, in sicer v Novem mestu za 1,7 odstotka, v Novi Gorici za 0,5 odstotka in v Mariboru za 0,1 odstotka. Na območju Ljubljane se ni spremenila, najbolj pa je upadla na območju Kopra (-1,4 odstotka), Kranja (-0,7 odstotka) in Trbovelj (-0,6 odstotka).

Na letni ravni se je število prijavljenih brezposelnih najbolj znižalo v Trbovljah (-22,4 odstotka), Novem mestu (-21,1 odstotka), Velenju (-19,1 odstotka) in Sevnici (-17,8 odstotka).

V prvih sedmih mesecih letos je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 92.639 brezposelnih, kar je 13,7 odstotka manj kot v istem obdobju lani.

Manj izgub zaposlitev
Na novo se je prijavilo 46.806 brezposelnih oz. 8,2 odstotka manj kot lani v tem času. Največ ljudi se je prijavilo, ker so izgubili zaposlitev za določen čas (27.408; 8,3 odstotka manj), sledili so trajno presežni delavci in stečajniki (7522; 10,2 odstotka manj) ter iskalci prve zaposlitve (4875; 13,6 odstotka manj).

Iz evidence se je odjavilo skupaj 61.747 brezposelnih, od teh 45.067 zaradi zaposlitve, kar je 8,6 odstotka manj kot v primerljivem obdobju leta 2016.

Direktorat pričakuje padanje brezposelnosti
Na direktoratu za trg dela in zaposlovanje poudarjajo, da gre za pričakovana sezonska nihanja na področju zaposlovanja. Na podlagi predvidenih pozitivnih gospodarskih gibanj in rezultatov ankete zavoda za zaposlovanje pričakujejo nadaljnjo rast zaposlovanja v drugi polovici letošnjega leta in tudi prihodnje leto.

Delodajalci po navedbah direktorata napovedujejo, da bodo v drugi polovici letošnjega leta potrebovali 25.300 delavcev. Največjo rast števila zaposlenih predvidevajo delodajalci iz gradbeništva in drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, optimistične napovedi glede zaposlovanja pa imajo tudi delodajalci iz informacijskih in komunikacijskih dejavnosti, prometa in skladiščenja ter predelovalnih dejavnosti.

Kot so poudarili, na ministrstvu posebno pozornost posvečajo starejšim od 50 let in tistim z osnovnošolsko ali nižjo izobrazbo. Nudijo jim ukrepe, prilagojene njihovim potrebam. Trenutno so najtežje zaposljivim na voljo tako programi praktičnega usposabljanja kot tudi spodbujanja zaposlovanja. Posebni programi so na voljo tudi brezposelnim brez poklicne izobrazbe, ki jih prvenstveno spodbujajo, da nadaljujejo šolanje ali pridobijo nacionalno poklicno kvalifikacijo.