Za tuje delavce bodo pri nas od konca maja veljali težji pogoji za združevanje družin. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Za tuje delavce bodo pri nas od konca maja veljali težji pogoji za združevanje družin. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Prvi maj smo praznovali, ko je bilo veliko stvari v redu. Zdaj veliko stvari ni v redu. Zdaj ni čas za praznovanje, ampak za proteste," razmere za delavce nasploh, zlasti pa za tuje delavce v Sloveniji ocenjuje Sonja Šarac z Info točke za migrante Neodvisnega sindikata delavcev Slovenije.

Sonja Šarac. Foto: TV Slovenija
Sonja Šarac. Foto: TV Slovenija

"Prvi maj je praznik, ob katerem se vsi spominjamo, da se je treba boriti za delavske pravice, ampak se bojim, da smo po celi črti tu pogrnili vsi; tako mi, ki se za te delavce borimo, kot delavci, ki pristajajo na vse, kar se od njih zahteva," pravi Sonja Šarac.

Pred kratkim sprejete spremembe zakona o tujcih predvidevajo, da bo moral tuji delavec, ki bo želel, da se mu v Sloveniji pridruži še družina, namesto eno leto čakati na to kar dve leti. Spremembe začnejo veljati od 27. maja dalje. "Zgodilo se bo, da bodo sami delavci, ki prihajajo, premislili, ali se jim to splača, če ne bodo svojih družin videli dve leti, pa še 'težili' jim bodo zaradi dokazovanja sredstev, za katera sploh ne vedo, ali jih bodo zaslužili,“ pa stiske tujih delavcev, ki se obračajo na Delavsko svetovalnico, povzema Goran Lukić.

Delavci, ki jim ni omogočeno kakovostno družinsko življenje, delajo slabo in na delovnih mestih ne ostanejo dolgo.

Goran Lukić, Delavska svetovalnica

Večina tujih delavcev namreč kljub nadurnemu delu prejema minimalno plačo 730 evrov. Ostanek dobi izplačan s potnimi stroški in dnevnicami, ker so manj obdavčeni. Ti prihodki se po novem ne bodo več upoštevali pri znesku, potrebnem za združitev družine. Za štiričlansko družino ta znaša 1100 evrov. "Imamo državo Slovenijo, ki na veliko govori, da potrebuje delavce, da nujno potrebuje dotok nove delovne sile. Imamo delodajalce, ki se z avtobusi vozijo po vasicah v Bosni in Srbiji in rekrutirajo ljudi. Ko pridejo pa čez slovensko mejo, so kar naenkrat tisti, ki zajedajo slovenski sistem socialnega varstva in zavarovanja,“ je slikovit Lukić.

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice se sprašuje, kdo bo opravljal dela, ki jih domače prebivalstvo noče opravljati že desetletja. Foto: Radio Slovenija
Goran Lukić iz Delavske svetovalnice se sprašuje, kdo bo opravljal dela, ki jih domače prebivalstvo noče opravljati že desetletja. Foto: Radio Slovenija

Vlada nad zlorabe
Vlada je spremenila zakon, zato da bi, kot je pojasnila, preprečila zlorabo socialnega sistema. Ta pomaga samo tujcem s stalnim prebivališčem v Sloveniji. "Prvo leto je bilo težko dobiti delovno dovoljenje, ker mi, ki pridemo zaradi združevanja družine, ne moremo dobiti delovnega dovoljenja, dokler nimamo dovoljenja za stalno prebivanje. Najprej sem spoznala Sonjo iz Neodvisnega sindikata delavcev Slovenije. Veliko mi je pomagala, upoštevala sem njene nasvete,“ se spominja čistilka Samira Salkić. Nepoznavanje jezika in pravic sta največja izziva za tuje delavce. Samira je imela srečo z delodajalcem, ki je marsikdo nima, se je pa tudi informirala pri sindikatu in upoštevala nasvete sindikata.

Strožji finančni pogoji

Večina tujih delavcev kljub nadurnemu delu prejema minimalno plačo 730 evrov. Ostanek dobi izplačan s potnimi stroški in dnevnicami, ker so manj obdavčeni. Ti prihodki se po novem ne bodo več upoštevali pri znesku, potrebnem za združitev družine. Za štiričlansko družino ta znaša 1100 evrov.

Delavci brez družin ne ostanejo dolgo
"Delavci, ki jim ni omogočeno kakovostno družinsko življenje, delajo slabo in na delovnih mestih ne ostanejo dolgo," opozarja Goran Lukić. "Definitivno se za tuje delavce položaj slabša, vendar ne samo zdaj, glede na krivuljo so že ves čas na slabšem. Že pri vstopnih pogojih.“ Kdo bo v Sloveniji opravljal dela, ki jih domači delavci že desetletja nočejo opravljati, se sprašujejo v Delavski svetovalnici. Vedno več tujih delavcev se namerava vrniti v domovino ali poiskati srečo drugje.

dr. Sanja Cukut Krilić