Poslovanje NKBM-ja se počasi stabilizira. Foto: BoBo
Poslovanje NKBM-ja se počasi stabilizira. Foto: BoBo

Dobiček pred rezervacijami in oslabitvami je bil približno trikrat večji kot v istem obdobju lani, sporočajo iz banke. Povečali so se tudi dolgovi do nebančnih strank, in sicer v prvih treh mesecih leta za 76,4 milijona evrov, na 2,4 milijarde evrov, kar izkazuje, da se je zaupanje varčevalcev v banko okrepilo, poudarjajo v banki.
V primerjavi s koncem leta 2013 se je malo zmanjšal tudi obseg neto posojil. "Trend se v zadnjih mesecih postopoma izboljšuje, predvsem pri gospodarskih družbah, kjer so v banki v zadnjem letu nadgradili poslovanje z njimi tudi z aktivnejšim skrbniškim pristopom. Prav tako banka v okviru svojih prizadevanj za zagon slovenskega gospodarstva sodeluje v številnih projektih prestrukturiranja podjetij ter finančno spremlja in podpira projekte skladno s svojo poslovno politiko," pojasnjujejo v banki.

Bilančna vsota je konec marca znašala 3,99 milijarde evrov oz. 2,1 odstotka več kot ob koncu lanskega leta. V primerjavi z istim obdobjem lani so se za tretjino povečale čiste obresti, ki so ob koncu marca znašale 21,8 milijona evrov.

Neobrestni prihodki skupaj s čistimi odpravninami so znašali 14,4 milijona evrov in za dobro polovico presegli lanske. Kapital banke je znašal 543,3 milijona evrov, kapitalska ustreznost na celotni kapital pa je v skladu s pravili Basel II ob koncu marca znašala 20,5 odstotka.