NLB zapira še deset poslovalnic po Sloveniji. Foto: BoBo
NLB zapira še deset poslovalnic po Sloveniji. Foto: BoBo

V NLB-ju že dalj časa opažajo, da se uporabniške navade strank spreminjajo in da uporabniki vse pogosteje uporabljajo digitalne načine poslovanja, ki so dodatno pridobili priljubljenost v zadnjih mesecih zaostrenih zdravstvenih okoliščin.

"Te spremenjene navade bodo prav gotovo tudi v prihodnje bistveno vplivale na obisk naših poslovalnic, zato smo se na podlagi analize ključnih kriterijev, kot so rentabilnost, potencial za širitev in geografska umeščenost, ter predvidenih razmer na trgu odločili, da nadaljujemo optimizacijo naše poslovne mreže," so navedli pri NLB-ju.

Stranke so o napovedanem zaprtju poslovalnic že začeli obveščati, prav tako so o tem obvestili lokalne skupnosti. V banki bodo poskrbeli za prenos poslovanja s strankami v drugo najbližjo enoto, stranke, ki bi imele zaradi prenosa poslovanja na drugo lokacijo težave z dostopom, pa lahko na domu obišče tudi ekipa mobilnih bančnikov, so navedli pri NLB-ju. Poleg tega bo do konca letošnjega leta NLB ohranjal stik s strankami na različnih lokacijah tudi z mobilno poslovalnico, ki bo kraje po vsej Sloveniji obiskovala po vnaprej določenem urniku. V vseh krajih, kjer zapirajo poslovalnico, pa bankomati po navedbah banke ostajajo na istih lokacijah.

Interakcija komitentov z bankami se vedno bolj digitalizira, saj so bančne storitve na voljo tudi na zaslonu pametnega telefona. Foto: EPA
Interakcija komitentov z bankami se vedno bolj digitalizira, saj so bančne storitve na voljo tudi na zaslonu pametnega telefona. Foto: EPA

Ostro nasprotovanje v Mislinji

Med drugim zaprtju poslovalnice NLB ostro nasprotujejo v Mislinji, saj je to edina bančna poslovalnica v tej občini. Odločitev je povzročila vsesplošno neodobravanje med občani, je dejal župan občine Bojan Borovnik, ki je poudaril, da banko nujno potrebujejo predvsem starejši občani. Po njegovih podatkih ima poslovalnica v Mislinji okoli 2300 komitentov. Župan upa, da odločitev NLB-ja ni dokončna, hkrati pa že išče možnosti, da bi morebiti poslovalnico v Mislinji odprla kakšna druga banka.

Poslovalnico v Mislinji je NLB, tako kot nekatere druge, začasno zaprl med epidemijo novega koronavirusa, pred dnevi pa občino obvestil, da poslovalnico zapira dokončno.
Pojasnila v povezavi z zaprtjem poslovalnice v Mislinji je NLB posredoval tudi Svetu koroške regije, ki je na banko naslovil protestno pismo, v katerem se je zavzel tako za ohranitev poslovalnice v Mislinji kot tudi za ponovno odprtje poslovalnic v Črni na Koroškem, ki je zaprta od decembra 2018, in v Vuzenici, ki je zaprta od konca maja 2016.

Ob skorajšnjem koncu epidemije covida-19 pa je NLB danes znova odprl 12 poslovalnic po Sloveniji, ki so bile zadnje tedne zaprte in so bile v t. i. rezervi. To so poslovalnice Ajdovščina, Bratovševa ploščad, Brod, Grič-Krško, Kamnik, Ljubno ob Savinji, Muta, Rogašovci, Slovenska Bistrica, Škofja Loka, Trzin in Vir. Prav tako bodo na začetku junija, ko bo končana prenova, znova odprli tudi poslovalnico Tavčarjeva v Ljubljani, so še napovedali pri NLB-ju.