Spomnimo, da zaradi postopkov ugotavljanja morebitne nedovoljene knkurence Skupina Pivovarna Laško po zakonu nima pravice, da proda delež Mercatorja brez soglasja varuha konkurence Janija Soršaka. Foto: MMC RTV SLO
Spomnimo, da zaradi postopkov ugotavljanja morebitne nedovoljene knkurence Skupina Pivovarna Laško po zakonu nima pravice, da proda delež Mercatorja brez soglasja varuha konkurence Janija Soršaka. Foto: MMC RTV SLO
Konverziji terjatev v lastniški delež Mercatorja se menda v NLB-ju poskušajo izogniti zaradi visokih rezervacij, ki bi jih morali oblikovati in naj bi pomenile, da bi bila še letos potrebna dokapitalizacija banke. Foto: MMC RTV SLO

Kot piše časnik Dnevnik, je posojila najverjetneje podaljšala tudi Nova kreditna banka Maribor.

Šrot si je kupil čas za dogovor o prodaji Mercatorja
Informacija o podaljšanju posojil naj bi v vladnih krogih povzročila precejšnje razburjenje. Vlada se namreč že mesece trudi sprostiti posojilni krč, v ta namen pa se je samo letos zadolžila že za 2,5 milijarde evrov.

S podaljšanjem posojil si je predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, ki je prav s posojili prišel do nekaj več kot 50 odstotkov lastništva pivovarne, kupil čas za dokončanje dogovorov o prodaji četrtine Mercatorja, NLB pa se je odpovedal možnosti, da se polasti delnic najboljšega soseda, s katerimi je Infond Holding zavaroval svoja posojila, ugotavlja Dnevnik.

NLB bi lahko postal lastnik najboljšega soseda
Infond Holding ima sicer skupaj 430 milijonov evrov kratkoročnih posojil, zaradi visoke zadolženosti pa se je ob padcu tržnih vrednosti njegovih naložb in zaradi finančno-gospodarske krize znašel na robu insolventnosti.

Družba je torej v stanju, ko ne more poplačevati posojil. Če ji NLB ne bi podaljšal roka, bi lahko sprožil prisilno poravnavo oziroma stečaj, s čimer bi se banka dokopala do Mercatorja in delnic Laškega.

NLB: Vsem podaljšujemo kratkoročna posojila
Po poročanju Dnevnika viri blizu NLB-ja pravijo, da vsem posojilojemalcem podaljšujejo kratkoročna posojila in da so tako ravnali tudi v tem primeru. Konverziji terjatev v lastniški delež se menda poskušajo izogniti zaradi visokih rezervacij, ki bi jih morali oblikovati in ki naj bi pomenile, da bi bila še letos potrebna dokapitalizacija banke.

Za Infond Holding je sicer prodaja polovice Mercatorja zaradi težkega finančnega položaja, v katerem se je znašel, nujna, čeprav ponudbe, prispele na razpis, za lastnike Infonda niso bile sprejemljive. Kot je znano, se za nakup četrtine Infondovega deleža slovenskega trgovca zanimajo neki nizozemski sklad, hrvaški Agrokor Ivice Todorovića in srbska Delta Miroslava Miškovića.

M. N.