NLB-ju se je le uspelo odtegniti od državnih aparatov za oživljanje. Foto: MMC RTV SLO
NLB-ju se je le uspelo odtegniti od državnih aparatov za oživljanje. Foto: MMC RTV SLO


Največja slovenska banka se je tako kot prva slovenska banka po skoraj petih letih vrnila na trg kapitala z izdajo brez poroštva države. "Transakcija, ki predstavlja pomemben mejnik na poti preobrazbe NLB-ja pod novim vodstvom, je spodbuden znak, da se tudi na mednarodnem parketu vrača zaupanje v NLB," je ob koncu izdaje dejal predsednik uprave NLB-ja Janko Medja.
Archibald Kremser, član uprave, pristojen za finančno področje, pa je dodal, da je namen transakcije zagotoviti ponoven dostop do mednarodnih trgov kapitala in izkoristiti ugodne tržne pogoje za izdajo obveznice.

Največ zanimanja v londonskem Cityju
Iz NLB-ja so sporočili, da je bilo zanimanje za obveznico precejšnje, interes za nakup pa je izkazalo več kot 40 dobro poučenih vlagateljev. Največ, 69 odstotkov, obveznic so kupili upravljavci premoženja, preostalo pa pokojninski skladi, zavarovalnice, banke in drugi vlagatelji. Največ vlagateljev, 77 odstotkov, prihaja iz Velike Britanije, sledijo pa Italija (osem odstotkov), Slovenija (pet odstotkov) in Nizozemska (štirje odstotki). Iz drugih držav je bilo šest odstotkov vlagateljev.

NLB bo prihodke iz obveznic uporabil za splošne potrebe financiranja, razpršitev virov financiranja in zamenjavo nekaterih dražjih virov financiranja. Obveznica, ki sta ji bonitetni agenciji Fitch in Standard & Poors dodelili oceno BB- in zapade 3. julija 2017, je bila sprejeta v trgovanje na organiziranem trgu luksemburške borze.