Oslabitve v posojilnem portfelju so močno poskočile. Foto: BoBo
Oslabitve v posojilnem portfelju so močno poskočile. Foto: BoBo

"Posledice recesije v realnem sektorju so se kazale v poslabševanju portfelja naložb skupine in posledično v potrebi po reprogramiranju kreditov v sektorjih, ki so bili z recesijo najbolj prizadeti. NLB Skupina je povečala zahteve po zavarovanjih in poostrila kriterije glede upravičenosti projektov, obenem pa je tudi pospešila oblikovanje oslabitev in rezervacij, saj se je v negotovih gospodarskih razmerah kakovost zavarovanj zmanjšala," še pravijo v Novi Ljubljanski banki.

To kažejo tudi podatki, saj se je obseg posojil gospodarstvu v prvih devetih mesecih tega leta glede na konec lanskega leta zmanjšal za tri odstotke. Upadel je tudi obseg posojil gospodinjstvom. Na ravni matične banke se je zmanjšal za tri odstotke, na skoraj 2,07 milijarde evrov, na ravni skupine pa je ostal praktično nespremenjen pri okoli treh milijardah evrov.

Do zdaj za 113,9 milijona evrov izgube
NLB je sicer že konec oktobra sporočil, da je v prvih devetih mesecih ustvaril izgubo v višini 113,9 milijona evrov, njegova celotna skupina pa 96,3 milijona evrov. Glavni razlog za izgubo so visoko oblikovane rezervacije in oslabitve.