Komercijalna banka ima v Srbiji 11-odstotni tržni delež. Foto: BoBo
Komercijalna banka ima v Srbiji 11-odstotni tržni delež. Foto: BoBo

Pogodba za nakup naj bi bila pripravljena in kmalu tudi podpisana. Komercijalna banka ima v Srbiji 11-odstotni tržni delež, posluje tudi v Črni gori in Republiki Srbski. Koliko naj bi NLB plačal za banko, ni znano, je pa njena vrednost na borzi ocenjena na okoli 460 milijonov evrov.

Po pisanju medijev v preteklih mesecih naj bi ponudba segla do 450 milijonov evrov. Za nakup sta se potegovali še srbska AIK banka in Raiffeisen Bank International.

Srbski finančni minister Siniša Mali je na začetku tega meseca izrazil pričakovanje, da bi bil lahko dogovor o prodaji podpisan v enem mesecu. A na transakcijo je padla senca dvoma, saj je guvernerka srbske centralne banke Jorgovanka Tabaković ocenila, da je država lahko dobra lastnica, direktor Komercijalne banke Vladimir Medan pa, da banka lahko raste ne glede na lastništvo.

V NLB-ju posla ne komentirajo. So pa povedali, da je Srbija eden njihovih ključnih strateških trgov, in napovedali, da se bodo na tem trgu širili ali z organsko rastjo ali s prevzemi. Skupina NLB ima v Srbiji NLB Banko Beograd, v kateri so lani dosegli največji ali 29-odstotni porast neto posojil strankam.