NLB varčuje na vseh področjih. Pod drobnogledom je tudi delovna uspešnost zaposlenih. Foto: MMC RTV SLO
NLB varčuje na vseh področjih. Pod drobnogledom je tudi delovna uspešnost zaposlenih. Foto: MMC RTV SLO

NLB v skladu s strategijo varčevalne ukrepe že izvršuje, in sicer tako na področju nepremičnin kot na področju porabe informacijske tehnologije in zaposlovanja. Cilj je zmanjševanje stroškov poslovanja za od 10 do 15 odstotkov, je dejal predsednik uprave največje slovenske banke Božo Jašovič in dodal, da varčevalni ukrepi kapitalskega položaja banke bistveno ne izboljšujejo,saj ne zagotavljajo kapitala, da pa nekoliko povečujejo učinkovitost banke.

Delovna uspešnost pod lupo
"Nobeno področje ni sveto, vsa področja se bodo odprla, na vseh področjih bomo morali racionalizirati poslovanje in zniževati stroške," je Jašovič povedal novinarki radia Slovenija Urški Jereb Brankovič o tem, da v skladu s strategijo proučujejo tudi delovno uspešnost zaposlenih.

V čakanju na finančno injekcijo
Izboljšanja kapitalske ustreznosti pa se bo banka morala lotiti drugače, in sicer z odprodajo naložb, ki so zapisane v strategiji, in s pridobitvijo svežega kapitala od lastnikov banke. Po letu pogajanj in dogovorov med največjima lastnicama, državo in belgijskim KBC-jem pa dokončnega dogovora o dokapitalizaciji še vedno ni. Čas za dokapitalizacijo se izteče konec marca, ko bo zapadel rok, ki ga je upravi za pridobitev ustreznih sredstev postavila Banka Slovenije.

Po besedah finančnega ministra Franca Križaniča sta država in KBC načelni dogovor o spremembi delničarskega sporazuma, ki je podlaga za belgijsko sodelovanje v dokapitalizaciji, že dosegli, pri čemer naj bi, po neuradnih podatkih, KBC v zameno za finančno injekcijo pridobil dodatnega člana uprave in dodatnega člana nadzornega sveta.