Američani so Švedsko akademijo znanosti prepričali s svojo teorijo alokacijskih mehanizmov. Foto: Reuters
Američani so Švedsko akademijo znanosti prepričali s svojo teorijo alokacijskih mehanizmov. Foto: Reuters
Nobelova nagrada
Nobelovo nagrado bodo nagrajenci prejeli na slovesnosti v švedski prestolnici 10. decembra. Foto: EPA

Teorija alokacijskih mehanizmov govori o tem, kako in zakaj se podjetja odločajo za investicije, z njo pa so Američani prispevali k razumevanju dobro delujočih trgov.

Švedska akademija znanosti je ocenila, da je omenjena teorija pripomogla k razumevanju lastnosti alokacijskih mehanizmov v razmerah, ko trg deluje ali ne deluje, pri tem pa upošteva spodbude posameznikov in zasebne informacije. Teorija, ki jo je začel Leonid Hurwicz, razvila pa sta jo Eric Maskin in Roger Meyerson, bo ekonomistom, vladam in podjetjem omogočala, da ločijo, kdaj trg dobro deluje in kdaj ne.

Vsi trije eminentni profesorji
Leonid Hurwicz je star 90 let in je najstarejši Nobelov nagrajenec v zgodovini, rodil se je v Moskvi in je profesor ekonomije na Univerzi Minnesota v Minneapolisu. 56-letni Eric Maskin je profesor na Inštitutu za napredne študije na ameriški univerzi Princeton, Roger Meyerson (56) pa je profesor ekonomije na univerzi Chicago v Illinoisu.

Podeljene vse letošnje nagrade
Nagrada za ekonomijo je bila šesta in zadnja v vrsti letošnjih Nobelovih nagrad. Nagrado za medicino ali fiziologijo so za delo na področju izvornih celic dobili Italijan Mario Capecchi ter Britanca Martin Evans in Oliver Smithies, nagrado za fiziko sta dobila Francoz Albert Fert in Nemec Peter Grunberg za odkritje velike magnetne upornosti (GMR), ki služi za prebiranje podatkov na trdih diskih, nemški znanstvenik Gerhard Ertl pa je dobitnik letošnje Nobelove nagrade za kemijo, ki so mu jo prinesla dognanja o kemičnih procesih na trdih podlagah.

Dobitnica Nobelove nagrade za literaturo je Britanka Doris Lessing, avtorica 'biblije ženskega gibanja' Zlata beležnica (1962), dobitnika Nobelove nagrade za mir pa sta nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in Mednarodna skupina ZN-a o podnebnih spremembah (IPCC). Nagrajenci bodo svoje nagrade dobili na slovesnosti, ki bo 10. decembra v Stockholmu.

B. T.