Nekdanji ameriški podpredsednik je zaplul v okoljevarstvene vode. Foto: Reuters
Nekdanji ameriški podpredsednik je zaplul v okoljevarstvene vode. Foto: Reuters
Lučka Kajfež Bogataj
V IPCC-ju sodeluje tudi dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je dejala, da je nagrada presenečenje. Foto: RTV SLO
Vodja IPCC-ja Radžendra Pačauri
V ZN-ovi skupini o podnebnih spremembah sodeluje več kot 2.500 strokovnjakov z vsega sveta. Foto: Reuters
Nobelova nagrada borcem za okolje

Letošnji nobelovci za mir so bili nagrajeni zaradi svojih prizadevanj za ozaveščanje javnosti o usodnih posledicah segrevanja ozračja. Ala Gora in IPCC je petčlanski norveški odbor za nagrade izbral izmed 181 kandidatov, za nagrado pa si bosta razdelila 1,5 milijona dolarjev.

Kajfež Bogatajeva presenečena in vesela
V IPCC-ju sodeluje tudi slovenska znanstvenica dr. Lučka Kajfež Bogataj z biotehniške fakultete, ki je za MMC v prvem odzivu ob razglasitvi dejala, da so zelo presenečeni in veseli te pomembne nagrade, s katero so nagradili dolgoletna prizadevanja na stotin znanstvenikov."Nobelova nagrada za mir je za nas člane IPCC (Medvladnega odbora za podnebne spremembe) popolno presenečenje! Razumemo jo predvsem kot nagrado za naše trdo petletno delo pri pripravi letošnjih poročil o stanju klimatskega sistema, o posledicah podnebnih sprememb za človeštvo in o možnostih, da jih ublažimo. Zelo pomenljiva je ravno nagrada za mir, saj ta trenutek podnebne spremembe za človeštvo predstavljajo veliko večjo varnostno grožnjo kot vse svetovne vojne ali terorizem."

Gore globoko počaščen
Gore je ob razglasitvi dejal, da je globoko počaščen. "Ta nagrada je še toliko pomembnejša, ker jo lahko delim s skupino za podnebne spremembe, ki je najvplivnejše znanstveno telo, ki se posveča izboljševanju našega razumevanja podnebne krize - gre za skupino, katere člani neutrudno in nesebično delajo že dolga leta." Ob tem je že napovedal, da bo finančno nagrado daroval združenju za podnebno zaščito. Veselje nad nagrado in ponos, da jo delijo z Gorom, je izrazil tudi vodja IPCC-ja Gjadžendra Pačauri. Čestitke so letošnji nagrajenci prejeli tudi iz Bele hiše.

Neprijetna resnica požela velik uspeh
Gore je dvignil veliko prahu z dokumentarnim filmom Neprijetna resnica, v katerem je opozarjal na globalno segrevanje, poročila o zadnjem pa je objavljal tudi IPPC. Film Neprijetna resnica je prejel tudi oskarja za dokumentarni film. V ZDA se pojavljajo čedalje glasnejši pozivi, naj se Gore znova poda v boj za predsednika, vendar sam za zdaj pozivov ni potrdil, niti se nanje ni odzval.

Nujnost večje pazljivosti vseh
Kot je v obrazložitvi napisal odbor: "Norveški Nobelov odbor se je odločil, da nagrado prejmeta IPCC in Al Gore za njune napore pri ozaveščanju javnosti o podnebnih spremembah in polaganju temeljev za ukrepe, ki so potrebni za ustavitev teh sprememb. Obširne podnebne spremembe lahko ogrozijo življenjske pogoje za večino človeštva. Al Gore je posameznik, ki je naredil največ za razumevanje nujnosti ukrepov, ki jih je potrebno sprejeti. IPCC je poskrbel za najširše sprejeti konsenz o povezanosti med človeškimi dejavnostim in globalnim segrevanjem."

IPCC je skupina 2.500 raziskovalcev iz 130 držav, ki so letos izdali poročila, v katerih so krivdo za podnebne spremembe, od vročinskih valov do poplav, pripisali predvsem človekovim dejavnostim.

Lani nagrade v roke bankirju revežev
Lani sta Nobelovo nagrado za mir prejela "bankir revežev" Muhamad Junus in njegova banka Grameen iz Bangladeša za nesebično pomoč milijonom revnim po svetu.

K .T.

Nobelova nagrada borcem za okolje