Nagrado bosta dobitnika, skupaj z drugimi, prejela na slovesnosti 10. decembra. Foto: Reuters
Nagrado bosta dobitnika, skupaj z drugimi, prejela na slovesnosti 10. decembra. Foto: Reuters

Komisija je v obrazložitvi nagrade zapisala, da je delo Harta in Holmströma položilo "intelektualno osnovo" za politiko in ukrepe na področju stečajne zakonodaje in političnih ureditev.

Podajata namreč celotni okvir za analizo različnih vidikov pri sklepanju pogodb, npr. pri določanju plačil vodstvenih delavcev na podlagi rezultatov, malusov in soudeležbo pri raznih zavarovalnih pogodbah ter pri pogodbah o privatizaciji določenih dejavnosti javnega sektorja.

Njuna teorija je po oceni komisije izjemno pomembna za razumevanje vrste pogodb, ki jih uporabljamo v vsakodnevnem življenju, kot so npr. zavarovalne pogodbe ali pogodbe o zaposlitvi. "Novo teoretično orodje, ki sta ga razvila Hart in Holmström, je dragocen prispevek k razumevanju 'življenjskih' pogodb in institucij, pa tudi potencialnih pasti v pogodbah," so poudarili.

Oba predavata v ZDA
Hart, rojen leta 1948 v Londonu, trenutno poučuje na Harvardski univerzi, leta 1949 v Helsinkih rojeni Holmström pa na Inštitutu za tehnologije v Massachusettsu (MIT) - obe univerzi se uvrščata v svetovni vrh.

Dvojec si bo nagrado, 8 milijonov švedskih kron (831.000 evrov), razdelil, prejela pa jo bosta na slovesnosti v Oslu 10. decembra. Lani je nagrado prejel škotski profesor Angus Deaton, in sicer za analizo potrošnje, revščine in blaginje.

Nagrada za ekonomijo tehnično ni Nobelova nagrada, saj v Nobelovi oporoki ni omenjena in se ne izplačuje iz njegove zapuščine, vendar pa se podeljuje na skupni slovesnosti z Nobelovimi nagradami. Leta 1968 jo je ustanovila švedska centralna banka.

V zadnjem tednu dni je komisija že podelila Nobelove nagrade za medicino, fiziko, kemijo in mir, v četrtek sledi še književnost.